Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Placki warzywne z piekarnika


 Pyszne i zdrowe danie - pieczone fit-placki z warzywami, podane z sosem tzatziki. 

Składniki:

  • Ziemniaki - 4szt
  • Cukinia - 1 średnia
  • Marchewka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 100g
  • Ogórek - 1szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sól - szczypta
  • Świeża mięta - 3 listki

Sos:
Ogórka ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i posiekaną miętę. Sos wstawiamy do lodówki.

Placki:
Cukinię ścieramy na drobne wiórka. Odciskamy nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i ziemniaki ścieramy. Mieszamy z jajkiem, mąką i olejem. Doprawiamy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Muszą być dość płaskie.
Z tej porcji wyszły mi 2 blachy placków.


Placki pieczemy z termoobiegiem 20 minut w 180 stopniach i kolejne 20 minut w 160 stopniach.

Upieczone placki podajemy z sosem. 

 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty