Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa ze szczawiem i pokrzywą


Szczaw w moim ogrodzie pojawił się sam, szkoda było z tego nie skorzystać! Do tego młoda pokrzywa, której wszędzie jest pełno i oto jest - kwaskowa wiosenna zupa. Jest pyszna, lekka, świetnie sprawdzi się w ciepły dzień. 

Składniki:

  • Woda - 2l
  • Marchew - 1szt
  • Biała kapusta - 1/8 główki
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Ziele angielskie - 3szt, liść laurowy - 3szt
  • Suszony czosnek - 3 płatki
  • Lubczyk korzeń mielony - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Szczaw obrany - 200g
  • Pokrzywa młoda - 2 garście
  • Jogurt naturalny - 1 duża łyżka
  • Ryż - 150g
  • Sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku

Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, korzeń lubczyku, suszony czosnek, sól, pieprz i gotujemy. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie (około 15 minut).
Ze szczawiu wycinamy łodygi. Razem z pokrzywą bardzo dobrze myjemy i kroimy w paski. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy jogurt naturalny (najlepiej zahartować go gorącą zupą). Doprawiamy do smaku - pieprzem, solą i sokiem z cytryny.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty