Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa ze szczawiem i pokrzywą


Szczaw w moim ogrodzie pojawił się sam, szkoda było z tego nie skorzystać! Do tego młoda pokrzywa, której wszędzie jest pełno i oto jest - kwaskowa wiosenna zupa. Jest pyszna, lekka, świetnie sprawdzi się w ciepły dzień. 

Składniki:

  • Woda - 2l
  • Marchew - 1szt
  • Biała kapusta - 1/8 główki
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Ziele angielskie - 3szt, liść laurowy - 3szt
  • Suszony czosnek - 3 płatki
  • Lubczyk korzeń mielony - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Szczaw obrany - 200g
  • Pokrzywa młoda - 2 garście
  • Jogurt naturalny - 1 duża łyżka
  • Ryż - 150g
  • Sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku

Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, korzeń lubczyku, suszony czosnek, sól, pieprz i gotujemy. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie (około 15 minut).
Ze szczawiu wycinamy łodygi. Razem z pokrzywą bardzo dobrze myjemy i kroimy w paski. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy jogurt naturalny (najlepiej zahartować go gorącą zupą). Doprawiamy do smaku - pieprzem, solą i sokiem z cytryny.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty