Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Faszerowane kiełbaski

 

Kiełbaski faszerowane pieczarkami i warzywami, zapieczone w piekarniku lub na grillu. 

Składniki:

  • Kiełbasa - 4 szt
  • Farsz:
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 3zt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Papryka marynowana - 2 plastry
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Ser do zapieczenia (u mnie oscypek) - 4 cienkie plastry

Pieczarki i warzywa kroimy drobno, doprawiamy pieprzem zwykłym, ziołowym i papryką. Smażymy na oleju, aż cebula zmięknie.

Kiełbasy nacinamy na całej długości. Nadziewamy farszem.

Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach z termoobiegiem 25 minut. Dokładamy ser i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Danie można wykonać na grillu. Nadziane kiełbaski grillujemy, aż będą rumiane i chrupiące.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty