Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Ciasto migdałowe z wiśniami, śliwkami i chrupiącą posypką


Bardzo proste ciasto, które uda się każdemu. Smakuje wspaniale, dzięki połączeniu wiśni, śliwek, kardamonu i gałki muszkatołowej.

  • Maślanka - 250ml
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Olej - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kardamon - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Wiśnie - 200g (już wydrylowanych)
  • Śliwki - 3szt
  • Na posypkę:
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka

Ciasto robiłam na blasze 23x30cm.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy maślankę, mąki, olej, proszek do pieczenia, kardamon i gałkę. Mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy wydrylowane wiśnie i śliwki podzielone na ćwiartki. Na górę rozsypujemy płatki migdałowe i posypujemy całość cukrem.  


 Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut - do suchego patyczka.

Ciasto studzimy, najlepsze jest następnego dnia.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty