Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto migdałowe z wiśniami, śliwkami i chrupiącą posypką


Bardzo proste ciasto, które uda się każdemu. Smakuje wspaniale, dzięki połączeniu wiśni, śliwek, kardamonu i gałki muszkatołowej.

  • Maślanka - 250ml
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Olej - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kardamon - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Wiśnie - 200g (już wydrylowanych)
  • Śliwki - 3szt
  • Na posypkę:
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka

Ciasto robiłam na blasze 23x30cm.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy maślankę, mąki, olej, proszek do pieczenia, kardamon i gałkę. Mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy wydrylowane wiśnie i śliwki podzielone na ćwiartki. Na górę rozsypujemy płatki migdałowe i posypujemy całość cukrem.  


 Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut - do suchego patyczka.

Ciasto studzimy, najlepsze jest następnego dnia.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty