Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Drożdżowa zapiekanka wiejska


 

Puszyste ciasto drożdżowe na maślance z pysznymi dodatkami: kiełbasą, cebulą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Maślanka - 400g
  • Mąka pszenna - 450g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Dodatki:
  • Kiełbasa - 200g
  • Cebula - 6szt małych
  • Pieczarki - 10szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Świeży tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
  • Sos pomidorowy - 3 łyżki

Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej cukier i drożdże, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą i olejem. Ciasto zagniatamy 5 minut - będzie dość klejące. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę i pieczarki w plasterki. Smażymy na oleju pod przykryciem, aż cebula będzie miękka, a kiełbasa ładnie przypieczona. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone, doprawiamy solą, pieprzem zwykłym i ziołowym i słodką papryką. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy świeżymi ziołami.

 


Pieczemy w 200 stopniach 30 - 35 minut. 

Ciasto jest najlepsze na świeżo, ale świetnie smakuje też na zimno.


 

 

Komentarze

  1. Wyglądem przypomina taką domową pizzę na grubym cieście, jaką dawno temu robiłam. Wyparły ją inne pizze, ale mnie często przypomina się smak tej dawnej. Patrząc na ten wypiek mam wrażenie, że może być smakiem zbliżony do tego z moich wspomnień. Koniecznie muszę porównać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to właśnie coś jak pizza na bardzo grubym cieście. Moja mama też taką robiła lata temu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty