Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kapuśniak z golonką w szybkowarze

 Kapuśniak z golonką w szybkowarze


Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!

Składniki na 6 porcji:

  • Golonka z kością - 1 nieduże
  • Wędzone żeberko - 1 kawałek (lub inna wędzona do nadania aromatu)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kapusta kiszona - 800g
  • Ziemniaki - 6szt średnich
  • Mąka - 2 łyżki

W szybkowarze przygotowujemy bulion. Do koszyczka wkładamy golonkę, wędzonkę, warzywa, ziele, liście, pieprz, suszone grzyby. Całość zalewamy i zamykamy szybkowar. Gotujemy 40 minut od momentu złapania ciśnienia.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Szybkowar studzimy i otwieramy. Wyciągamy koszyk, a do buliony dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (i ewentualnie kminek, jeśli lubicie).
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
W tym czasie obieramy golonkę. Kawałki mięsa dodajemy do zupy. Ja dodałam także marchew i ugotowane suszone grzyby. Teraz dodajemy również ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy mąkę - podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Mąka powinna być złocista i mieć intensywny zapach. Mąkę dodajemy do zupy i mieszamy.

Zupę podajemy z kawałkiem mięsa z golonki.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj kapuśniak jest lżejszy, ale ten z golonką smakował wyśmienicie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty