Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Kapuśniak z golonką w szybkowarze

 Kapuśniak z golonką w szybkowarze


Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!

Składniki na 6 porcji:

  • Golonka z kością - 1 nieduże
  • Wędzone żeberko - 1 kawałek (lub inna wędzona do nadania aromatu)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kapusta kiszona - 800g
  • Ziemniaki - 6szt średnich
  • Mąka - 2 łyżki

W szybkowarze przygotowujemy bulion. Do koszyczka wkładamy golonkę, wędzonkę, warzywa, ziele, liście, pieprz, suszone grzyby. Całość zalewamy i zamykamy szybkowar. Gotujemy 40 minut od momentu złapania ciśnienia.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Szybkowar studzimy i otwieramy. Wyciągamy koszyk, a do buliony dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (i ewentualnie kminek, jeśli lubicie).
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
W tym czasie obieramy golonkę. Kawałki mięsa dodajemy do zupy. Ja dodałam także marchew i ugotowane suszone grzyby. Teraz dodajemy również ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy mąkę - podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Mąka powinna być złocista i mieć intensywny zapach. Mąkę dodajemy do zupy i mieszamy.

Zupę podajemy z kawałkiem mięsa z golonki.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj kapuśniak jest lżejszy, ale ten z golonką smakował wyśmienicie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty