Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chrzanowa zupa krem


Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!

Składniki:

  • Ziemniaki - 800g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4szt (ja użyłam kawałka selera z nacią)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Skóra z wędzonego boczku - 1 kawałek
  • Chrzan tarty - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie łyżka śmietany

Ziemniaki, marchew i selera kroimy w większą kostkę.
Cebule i czosnek kroimy na kawałki.
Na patelni podgrzewamy skórkę z boczku, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe warzywa i znów kilka minut smażymy, aż lekko się zarumienią.
Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów nad powierzchnię warzyw). Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wyciągamy skórę z boczku. Blenderem miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zupę można zaprawić śmietanką, ale nie jest to konieczne.

Moją zupę chrzanową podałam z grzankami i plasterkami kabanosów pleśniowych.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty