Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Chrzanowa zupa krem


Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!

Składniki:

  • Ziemniaki - 800g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4szt (ja użyłam kawałka selera z nacią)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Skóra z wędzonego boczku - 1 kawałek
  • Chrzan tarty - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie łyżka śmietany

Ziemniaki, marchew i selera kroimy w większą kostkę.
Cebule i czosnek kroimy na kawałki.
Na patelni podgrzewamy skórkę z boczku, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe warzywa i znów kilka minut smażymy, aż lekko się zarumienią.
Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów nad powierzchnię warzyw). Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wyciągamy skórę z boczku. Blenderem miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zupę można zaprawić śmietanką, ale nie jest to konieczne.

Moją zupę chrzanową podałam z grzankami i plasterkami kabanosów pleśniowych.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty