Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Chrzanowa zupa krem
Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!
Składniki:
- Ziemniaki - 800g
- Marchew - 1szt
- Seler - 1/4szt (ja użyłam kawałka selera z nacią)
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Skóra z wędzonego boczku - 1 kawałek
- Chrzan tarty - 3 łyżki
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie łyżka śmietany
Ziemniaki, marchew i selera kroimy w większą kostkę.
Cebule i czosnek kroimy na kawałki.
Na patelni podgrzewamy skórkę z boczku, aż wytopi się z niej tłuszcz.
Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając. Na
końcu dodajemy pozostałe warzywa i znów kilka minut smażymy, aż lekko
się zarumienią.
Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów nad
powierzchnię warzyw). Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Gotujemy na
niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wyciągamy skórę z boczku. Blenderem miksujemy zupę do uzyskania gładkiej
konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę wody.
Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zupę można zaprawić śmietanką, ale nie jest to konieczne.
Moją zupę chrzanową podałam z grzankami i plasterkami kabanosów pleśniowych.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz