Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lody z masłem migdałowym
Pyszne domowe, mocno migdałowe lody z masłem migdałowym i płatkami migdałowymi. Mają świetną konsystencję, a zrobicie je bez użycia maszynki do lodów.
Składniki (na 4-5 porcji):
- Jajka - 2szt
- Cukier - 60g
- Mleko - 100ml
- Masło migdałowe - 80g
- Śmietanka 30% - 200ml
- Aromat migdałowy - opcjonalnie
- Płatki migdałowe - 2 garście
Jajka sparzamy lub myjemy środkiem antybakteryjnym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
Jajka z cukrem ubijamy mikserem lub rózgą w kąpieli wodnej. Na garnku z
gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy
na mały ogień. Ubijamy, aż masa zacznie gęstnieć. Uwaga, aby jajka się
nie zagotowały! Zdejmujemy z ognia, dodajemy ciepłe mleko i masło
migdałowe (i ewentualnie aromat). Mieszamy dokładnie. Zostawiamy do
ostudzenia.
Śmietankę ubijamy i mieszamy z ostudzoną masą jajeczną,
Całość wkładamy do pojemnika, ja używam pudełek po kupnych lodach.
Wkładamy do zamrażarki. Po ok.2 godzinach wyciągamy, mieszamy i górę
posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody wyciągamy na kilka minut przed podaniem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
mniammm pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń