Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Pasta kanapkowa z twarogu, tuńczyka i jaj. Konkretna i z dużą ilością białka. Smaku nadaje kiszony ogórek i musztarda francuska. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 150g Jajka - 2szt Tuńczyk w sosie własnym (może być rozdrobniony) - 120g Ogórek kiszony - 3szt Cebula (najlepiej czerwona) - 1szt Musztarda francuska - 2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę, lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcecie łagodniejszą pastę, możecie sparzyć cebulę wrzątkiem. Twaróg gnieciemy widelcem. Dodajemy jajka, odsączonego tuńczyka, pokrojone ogórki i cebulę, musztardę, koncentrat, słodką paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest najlepsza po schłodzeniu.    

Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną


Wilgotne ciasto bananowe z żurawiną i zdrowymi otrębami. Warto użyć do niego bardzo dojrzałych bananów - będzie wtedy idealnie słodki!

Składniki na keksówkę 10x22cm:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Otręby - 1 szklanka
  • Banany - 3szt (+ 1 do dekoracji)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Olej - 70ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Żurawina suszona - 2 garście

3 banany rozgniatamy widelcem.
Mieszamy składniki mokre - jaja, olej, jogurt i rozgniecione banany. Osobno mieszamy składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Łączymy składniki suche i mokre. Można mieszać łyżką lub mikserem. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U góry kładziemy pokrojonego na pół banana.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty