Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy. Składniki: Sałata lodowa - 4 liście Pomidor - 2szt średnie Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka Gruszka - 1szt Granat - pestki z 1/2 owocu Ser feta - 100g Sos: Oliwa lub olej - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Suszony tymianek - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone. Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców. Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną


Wilgotne ciasto bananowe z żurawiną i zdrowymi otrębami. Warto użyć do niego bardzo dojrzałych bananów - będzie wtedy idealnie słodki!

Składniki na keksówkę 10x22cm:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Otręby - 1 szklanka
  • Banany - 3szt (+ 1 do dekoracji)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Olej - 70ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Żurawina suszona - 2 garście

3 banany rozgniatamy widelcem.
Mieszamy składniki mokre - jaja, olej, jogurt i rozgniecione banany. Osobno mieszamy składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Łączymy składniki suche i mokre. Można mieszać łyżką lub mikserem. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U góry kładziemy pokrojonego na pół banana.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty