Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną


Wilgotne ciasto bananowe z żurawiną i zdrowymi otrębami. Warto użyć do niego bardzo dojrzałych bananów - będzie wtedy idealnie słodki!

Składniki na keksówkę 10x22cm:

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Otręby - 1 szklanka
  • Banany - 3szt (+ 1 do dekoracji)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Olej - 70ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Żurawina suszona - 2 garście

3 banany rozgniatamy widelcem.
Mieszamy składniki mokre - jaja, olej, jogurt i rozgniecione banany. Osobno mieszamy składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Łączymy składniki suche i mokre. Można mieszać łyżką lub mikserem. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę.
Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U góry kładziemy pokrojonego na pół banana.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty