Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Dubajskie brownie

  Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji. Składniki: Brownie: Czekolada deserowa - 200g Masło - 200g Cukier - 50g Sól - szczypta Jajka - 3szt Mąka pszenna - 135g Kakao - 3 łyżki Krem dubajski: Ciasto filo - 150g Masło klarowane - 1 łyżka Pasta pistacjowa (słodzona) - 200g Dodatkowo: Czekolada gorzka - 100g Olej - 1 łyżka Pistacje prażone, niesolone - 100g Ciasto piekłam w formie 22x24cm. 200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.  Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty.  Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone. W czasie kiedy ciasto się st...

Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi


Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • Buraki - ok. 600g (u mnie 6 małych sztuk)
  • Gruszka - 1 duża
  • Ser halloumi - 6 plastrów (około 100g)
  • Orzechy piniowe - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę.
Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę.
Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej. Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z obu stron.

Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi (można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty