Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi
Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- Buraki - ok. 600g (u mnie 6 małych sztuk)
- Gruszka - 1 duża
- Ser halloumi - 6 plastrów (około 100g)
- Orzechy piniowe - 2 łyżki
- Olej - 1 łyżeczka
- Oliwa lub olej - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
- Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki
- Pieprz
Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już
miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę.
Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę.
Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej.
Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z
obu stron.
Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi
(można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz