Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi


Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • Buraki - ok. 600g (u mnie 6 małych sztuk)
  • Gruszka - 1 duża
  • Ser halloumi - 6 plastrów (około 100g)
  • Orzechy piniowe - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę.
Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę.
Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej. Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z obu stron.

Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi (można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty