Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy. Składniki: Sałata lodowa - 4 liście Pomidor - 2szt średnie Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka Gruszka - 1szt Granat - pestki z 1/2 owocu Ser feta - 100g Sos: Oliwa lub olej - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Suszony tymianek - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone. Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców. Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi


Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • Buraki - ok. 600g (u mnie 6 małych sztuk)
  • Gruszka - 1 duża
  • Ser halloumi - 6 plastrów (około 100g)
  • Orzechy piniowe - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz

Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę.
Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę.
Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej. Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z obu stron.

Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi (można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty