Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Porzeczkowa chmurka na biszkopcie

Porzeczkowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczkami? Mi bardzo zasmakowała - połączenie kwaskowych owoców i słodkiej bezy jest rewelacyjne! 

Składniki:

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Warstwa owocowa:
  • Porzeczki (ja użyłam mrożonych) - 500g
  • Galaretki czerwone - 2 szt - u mnie wiśniowa i truskawkowa
Warstwa śmietanowa:
  • Śmietanka kremówka - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka
Beza:
  • Białko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Płatki migdałowe - 2 garście

Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy. 

Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową. 


Beza. 

Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt. 

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku. 


Warstwa owocowa.

Galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody. Na 2 galaretki dałam 600ml. Po całkowitym rozpuszczeniu proszku dodajemy porzeczki. Zostawiamy, aż zacznie tężeć. 

Galaretkę z owocami wykładamy na ciasto. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spływać bokami. Wstawiamy do lodówki.

 

Masa śmietanowa. 

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok 1/4 szklanki) i podgrzewamy, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę miksujemy. 

Wykładamy na galaretkę. Od razu na śmietanie układamy ostudzony blat bezowy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo ciekawy przepis, myślę że chmurka smakuje wspaniale :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna chmurka :) wygląda bardzo apetycznie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam porzeczki w ogródku, więc poczekam na owoce... Na biszkopcie ciasto jest lżejsze niż klasycznie na kruchym. Bardzo udany wypiek, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie wykorzystuję resztki mrożonych porzeczek z ogródka. Już czekam na lato

      Usuń
  4. takie przekładańce to jedne z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty