Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Porzeczkowa chmurka na biszkopcie
Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczkami? Mi bardzo zasmakowała - połączenie kwaskowych owoców i słodkiej bezy jest rewelacyjne!
Składniki:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Porzeczki (ja użyłam mrożonych) - 500g
- Galaretki czerwone - 2 szt - u mnie wiśniowa i truskawkowa
- Śmietanka kremówka - 500ml
- Cukier puder - 2 łyżki
- Żelatyna - 1 łyżka
- Białko - 3szt
- Cukier - 150g
- Ocet - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Płatki migdałowe - 2 garście
Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy.
Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową.
Beza.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt.
Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
Warstwa owocowa.
Galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody. Na 2 galaretki dałam 600ml. Po całkowitym rozpuszczeniu proszku dodajemy porzeczki. Zostawiamy, aż zacznie tężeć.
Galaretkę z owocami wykładamy na ciasto. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spływać bokami. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok 1/4 szklanki) i podgrzewamy, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę miksujemy.
Wykładamy na galaretkę. Od razu na śmietanie układamy ostudzony blat bezowy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, myślę że chmurka smakuje wspaniale :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję!
UsuńPrzepiękna chmurka :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję!
UsuńMam porzeczki w ogródku, więc poczekam na owoce... Na biszkopcie ciasto jest lżejsze niż klasycznie na kruchym. Bardzo udany wypiek, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wykorzystuję resztki mrożonych porzeczek z ogródka. Już czekam na lato
Usuńtakie przekładańce to jedne z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńTu jest pyszny zestaw smaków ;) Polecam!
Usuń