Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast. Składniki: Masło - 150g Jaja kacze - 3szt Cukier - 200g Mascarpone - 250g Mleko - 2 łyżki Mąka pszenna - 330g Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Sok z limonki - 2 łyżki Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej) Dodatkowo: Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka Bułka tarta - 1 łyżeczka Lukier: Cukier puder - 3 łyżki Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki Opcjonalnie, dowolne dekoracje Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.  Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do ba...

Porzeczkowa chmurka na biszkopcie

Porzeczkowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczkami? Mi bardzo zasmakowała - połączenie kwaskowych owoców i słodkiej bezy jest rewelacyjne! 

Składniki:

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Warstwa owocowa:
  • Porzeczki (ja użyłam mrożonych) - 500g
  • Galaretki czerwone - 2 szt - u mnie wiśniowa i truskawkowa
Warstwa śmietanowa:
  • Śmietanka kremówka - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka
Beza:
  • Białko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Płatki migdałowe - 2 garście

Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy. 

Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową. 


Beza. 

Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt. 

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku. 


Warstwa owocowa.

Galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody. Na 2 galaretki dałam 600ml. Po całkowitym rozpuszczeniu proszku dodajemy porzeczki. Zostawiamy, aż zacznie tężeć. 

Galaretkę z owocami wykładamy na ciasto. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spływać bokami. Wstawiamy do lodówki.

 

Masa śmietanowa. 

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok 1/4 szklanki) i podgrzewamy, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę miksujemy. 

Wykładamy na galaretkę. Od razu na śmietanie układamy ostudzony blat bezowy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo ciekawy przepis, myślę że chmurka smakuje wspaniale :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna chmurka :) wygląda bardzo apetycznie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam porzeczki w ogródku, więc poczekam na owoce... Na biszkopcie ciasto jest lżejsze niż klasycznie na kruchym. Bardzo udany wypiek, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie wykorzystuję resztki mrożonych porzeczek z ogródka. Już czekam na lato

      Usuń
  4. takie przekładańce to jedne z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty