Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Mięciutkie kokosanki

 

Mięciutkie kokosanki

Kokosanki to mój ulubiony sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Tym razem wypróbowałam nieco inny przepis niż zwykle - kokosanki wyszły wyjątkowo mięciutkie!

Składniki:

  • Białka jaj - 3szt
  • Kokos - 200g (przy małych jajkach wystarczy 150g)
  • Cukier - 110g
  • Masło - 45g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka

Masło z 70g cukru podgrzewamy. Kiedy się roztopi zdejmujemy z ognia i dodajemy kokos. Dokładnie mieszkamy. Studzimy. 

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy pozostałe 40g cukru, a na końcu mąkę ziemniaczaną i ocet.
Pianę z białek łączymy z kokosem. 

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy małą łyżeczką porcje masy. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut. 

Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie z zewnątrz, ale po ostudzeniu robią się bardziej chrupiące.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty