Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy. Składniki: Sałata lodowa - 4 liście Pomidor - 2szt średnie Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka Gruszka - 1szt Granat - pestki z 1/2 owocu Ser feta - 100g Sos: Oliwa lub olej - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Suszony tymianek - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone. Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców. Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Mięciutkie kokosanki

 

Mięciutkie kokosanki

Kokosanki to mój ulubiony sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. Tym razem wypróbowałam nieco inny przepis niż zwykle - kokosanki wyszły wyjątkowo mięciutkie!

Składniki:

  • Białka jaj - 3szt
  • Kokos - 200g (przy małych jajkach wystarczy 150g)
  • Cukier - 110g
  • Masło - 45g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka

Masło z 70g cukru podgrzewamy. Kiedy się roztopi zdejmujemy z ognia i dodajemy kokos. Dokładnie mieszkamy. Studzimy. 

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy pozostałe 40g cukru, a na końcu mąkę ziemniaczaną i ocet.
Pianę z białek łączymy z kokosem. 

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy małą łyżeczką porcje masy. Pieczemy w 180 stopniach przez 16-18 minut. 

Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie z zewnątrz, ale po ostudzeniu robią się bardziej chrupiące.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty