Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu
Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z
uwielbiam kokosowe wypieki :) kokosanki zjadłabym z apetytem :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuję i polecam!
Usuńcałe wieki ich nie jadłam
OdpowiedzUsuńU mnie jakoś często zostają same białka, więc i kokosanki są często ;)
UsuńTo propozycja dla mojego małżonka, pyszności...
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńUlubione ciasteczka naszych wnucząt. My też je lubimy:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń