Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Buddha Bowl z tofu i kuskusem


 

Budda Bowl to posiłek w misce lub półmisku, pełen zdrowych i smacznych rzeczy. Przedstawiam moją wersję z tofu, kuskusem perłowym i sosem z dodatkiem tahini - jest idealna na konkretne i pyszne śniadanie!

Składniki na 2-3 porcje:

  • Tofu marynowane - 180g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Marchewka - 1szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 9szt
  • Papryka (u mnie zielona) - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
  • Rukola - 2 garście
  • Sezam
Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sos słodko-ostry - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżeczka

Używałam tofu marynowanego. Jeśli używacie naturalnego, warto dzień wcześniej zamarynować je w ulubionych przyprawach.
Tofu kroimy w kostkę. Smażymy na łyżeczce oleju, aż będzie zarumienione z każdej strony.

Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy 1 łyżkę oliwy, curry i płatki chilli. Dokładnie mieszamy.

Marchew i kalarepę kroimy w cienkie paseczki (najlepiej obieraczką lub temperówką do warzyw). Paprykę kroimy w paski, pomidory na połówki.

Składniki sosu mieszamy.

W misce lub na półmisku układamy wszystkie składniki obok siebie. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem.

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty