Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Buddha Bowl z tofu i kuskusem
Budda Bowl to posiłek w misce lub półmisku, pełen zdrowych i smacznych rzeczy. Przedstawiam moją wersję z tofu, kuskusem perłowym i sosem z dodatkiem tahini - jest idealna na konkretne i pyszne śniadanie!
Składniki na 2-3 porcje:
- Tofu marynowane - 180g
- Olej - 1 łyżeczka
- Kuskus perłowy - 100g
- Oliwa - 1 łyżka
- Curry - 1 łyżeczka
- Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
- Marchewka - 1szt
- Kalarepa - 1szt
- Pomidory koktajlowe - 9szt
- Papryka (u mnie zielona) - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
- Rukola - 2 garście
- Sezam
- Majonez - 1 łyżka
- Sos słodko-ostry - 2 łyżki
- Tahini - 1 łyżeczka
Używałam tofu marynowanego. Jeśli używacie naturalnego, warto dzień wcześniej zamarynować je w ulubionych przyprawach.
Tofu kroimy w kostkę. Smażymy na łyżeczce oleju, aż będzie zarumienione z każdej strony.
Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po
odcedzeniu dodajemy 1 łyżkę oliwy, curry i płatki chilli. Dokładnie
mieszamy.
Marchew i kalarepę kroimy w cienkie paseczki (najlepiej obieraczką lub
temperówką do warzyw). Paprykę kroimy w paski, pomidory na połówki.
Składniki sosu mieszamy.
W misce lub na półmisku układamy wszystkie składniki obok siebie. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Tym daniem w końcu przekonałam moją mamę do tofu ;)
Usuń