Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Buddha Bowl z tofu i kuskusem


 

Budda Bowl to posiłek w misce lub półmisku, pełen zdrowych i smacznych rzeczy. Przedstawiam moją wersję z tofu, kuskusem perłowym i sosem z dodatkiem tahini - jest idealna na konkretne i pyszne śniadanie!

Składniki na 2-3 porcje:

  • Tofu marynowane - 180g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Marchewka - 1szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 9szt
  • Papryka (u mnie zielona) - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
  • Rukola - 2 garście
  • Sezam
Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sos słodko-ostry - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżeczka

Używałam tofu marynowanego. Jeśli używacie naturalnego, warto dzień wcześniej zamarynować je w ulubionych przyprawach.
Tofu kroimy w kostkę. Smażymy na łyżeczce oleju, aż będzie zarumienione z każdej strony.

Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy 1 łyżkę oliwy, curry i płatki chilli. Dokładnie mieszamy.

Marchew i kalarepę kroimy w cienkie paseczki (najlepiej obieraczką lub temperówką do warzyw). Paprykę kroimy w paski, pomidory na połówki.

Składniki sosu mieszamy.

W misce lub na półmisku układamy wszystkie składniki obok siebie. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem.

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty