Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Muffinki kakaowo-orzechowe

 

Muffinki z masłem orzechowym i orzechami włoskimi. Idealne do popołudniowej kawy!

Składniki (na około 10 sztuk):

  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 70g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masło orzechowe - 70g
  • Mleko - 100ml
  • Olej - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Orzechy włoskie - 3 garście

Mieszamy składniki mokre: mleko, jajko, masło orzechowe, olej. Można użyć miksera, aby dobrze wymieszać masło orzechowe.
Osobno łączymy składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, cukry, kakao.
Mieszamy składniki suche i mokre, tylko do uzyskania równomiernej masy.
Składniki wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z tej porcji wyszło mi 10 babeczek. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


Pieczemy w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od wielkości muffinek - przy małych wystarczy 20 minut, przy większych musimy trzymać 25.
Babeczki studzimy na kratce.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty