Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Muffinki kakaowo-orzechowe

 

Muffinki z masłem orzechowym i orzechami włoskimi. Idealne do popołudniowej kawy!

Składniki (na około 10 sztuk):

  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 70g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masło orzechowe - 70g
  • Mleko - 100ml
  • Olej - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Orzechy włoskie - 3 garście

Mieszamy składniki mokre: mleko, jajko, masło orzechowe, olej. Można użyć miksera, aby dobrze wymieszać masło orzechowe.
Osobno łączymy składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, cukry, kakao.
Mieszamy składniki suche i mokre, tylko do uzyskania równomiernej masy.
Składniki wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z tej porcji wyszło mi 10 babeczek. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


Pieczemy w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od wielkości muffinek - przy małych wystarczy 20 minut, przy większych musimy trzymać 25.
Babeczki studzimy na kratce.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty