Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Muffinki kakaowo-orzechowe

 

Muffinki z masłem orzechowym i orzechami włoskimi. Idealne do popołudniowej kawy!

Składniki (na około 10 sztuk):

  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 70g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masło orzechowe - 70g
  • Mleko - 100ml
  • Olej - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Orzechy włoskie - 3 garście

Mieszamy składniki mokre: mleko, jajko, masło orzechowe, olej. Można użyć miksera, aby dobrze wymieszać masło orzechowe.
Osobno łączymy składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, cukry, kakao.
Mieszamy składniki suche i mokre, tylko do uzyskania równomiernej masy.
Składniki wykładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z tej porcji wyszło mi 10 babeczek. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


Pieczemy w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od wielkości muffinek - przy małych wystarczy 20 minut, przy większych musimy trzymać 25.
Babeczki studzimy na kratce.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty