Polecane
Mega kokosowa babka wielkanocna
Babka z mlekiem kokosowym, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i przepysznym kokosowym lukrem. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej ciasto ma ciekawą konsystencję. Babka będzie pięknie prezentowała się na stole i zachwyci wszystkich kokosożerców ;)
Składniki:
- Mąka pszenna - 220g
- Mąka kokosowa - 80g
- Jajka (w temperaturze pokojowej) - 4szt
- Olej - 150ml
- Mleko kokosowe - 200g
- Cukier - 200g
- Wiórki kokosowe - 50g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier puder - 1/2 szklanki
- Sok z cytryny lub limonki - 1 niecała łyżka
- Mleko kokosowe - 1 łyżka
- Wiórki kokosowe do dekoracji
Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej
masy. Dodajemy olej i mleko kokosowe, miksujemy na średnich obrotach.
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Miksujemy do
dokładnego wymieszania składników.
Formę na babkę smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym. Ucieramy
łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodajemy
pudru lub mleka kokosowego.
Dzięki dodatkowi mleka kokosowego lukier nabiera wspaniałego kokosowego aromatu i pięknego białego koloru.
Ostudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz