Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mega kokosowa babka wielkanocna

Kokosowa babka wielkanocna

Babka z mlekiem kokosowym, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i przepysznym kokosowym lukrem. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej ciasto ma ciekawą konsystencję. Babka będzie pięknie prezentowała się na stole i zachwyci wszystkich kokosożerców ;) 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka kokosowa - 80g
  • Jajka (w temperaturze pokojowej) - 4szt
  • Olej - 150ml
  • Mleko kokosowe - 200g
  • Cukier - 200g
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Lukier kokosowy:
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 niecała łyżka
  • Mleko kokosowe - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Dodajemy olej i mleko kokosowe, miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Miksujemy do dokładnego wymieszania składników.
Formę na babkę smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym. Ucieramy łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodajemy pudru lub mleka kokosowego.
Dzięki dodatkowi mleka kokosowego lukier nabiera wspaniałego kokosowego aromatu i pięknego białego koloru.

Ostudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Kokosowa babka wielkanocna

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty