Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

  Punkt obowiązkowy początku lata - puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością truskawek, rabarbaru i słodką, chrupiącą kruszonką. Składniki: Ciasto (duża blacha): Mąka pszenna - 650g Mleko - 200ml Masło - 50g Cukier - 120g Drożdże - 30g Jajka - 3szt Sól - szczypta Owoce: Truskawki - 500g Rabarbar - 400g Cukier - 1-2 łyżki Kruszonka: Mąka pszenna - 100g Masło zimne - 100g Cukier - 100g Mleko podgrzewamy z masłem i 1 łyżką cukru. Masło powinno się roztopić. Studzimy do około 35 stopni. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę mąki. Zostawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Od razu szykujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki. Szykujemy owoce. Truskawki obieramy z szy

Mega kokosowa babka wielkanocna

Kokosowa babka wielkanocna

Babka z mlekiem kokosowym, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i przepysznym kokosowym lukrem. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej ciasto ma ciekawą konsystencję. Babka będzie pięknie prezentowała się na stole i zachwyci wszystkich kokosożerców ;) 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka kokosowa - 80g
  • Jajka (w temperaturze pokojowej) - 4szt
  • Olej - 150ml
  • Mleko kokosowe - 200g
  • Cukier - 200g
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Lukier kokosowy:
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 niecała łyżka
  • Mleko kokosowe - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Dodajemy olej i mleko kokosowe, miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Miksujemy do dokładnego wymieszania składników.
Formę na babkę smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym. Ucieramy łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodajemy pudru lub mleka kokosowego.
Dzięki dodatkowi mleka kokosowego lukier nabiera wspaniałego kokosowego aromatu i pięknego białego koloru.

Ostudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Kokosowa babka wielkanocna

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty