Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mega kokosowa babka wielkanocna

Kokosowa babka wielkanocna

Babka z mlekiem kokosowym, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i przepysznym kokosowym lukrem. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej ciasto ma ciekawą konsystencję. Babka będzie pięknie prezentowała się na stole i zachwyci wszystkich kokosożerców ;) 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 220g
  • Mąka kokosowa - 80g
  • Jajka (w temperaturze pokojowej) - 4szt
  • Olej - 150ml
  • Mleko kokosowe - 200g
  • Cukier - 200g
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Lukier kokosowy:
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 niecała łyżka
  • Mleko kokosowe - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Dodajemy olej i mleko kokosowe, miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Miksujemy do dokładnego wymieszania składników.
Formę na babkę smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym. Ucieramy łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodajemy pudru lub mleka kokosowego.
Dzięki dodatkowi mleka kokosowego lukier nabiera wspaniałego kokosowego aromatu i pięknego białego koloru.

Ostudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Kokosowa babka wielkanocna

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty