Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 

Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie same lub posmarowane masłem albo dżemem.

Składniki: 

Porcja na 6 dużych bułek:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Mleko - 260ml
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło - 60g
  • Sól - szczypta
Farsz:
  • Masło miękkie - 50g
  • Cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 5 łyżeczek (używałam kokosowego)
  • Rodzynki - 100g
  • Daktyle - 100g
Dodatkowo:
  • Jajko do nasmarowania - 1szt

Daktyle kroimy i mieszamy z rodzynkami. Na godzinę przed pieczeniem warto je namoczyć - zalać przegotowaną wodą (ewentualnie wodą z dodatkiem soku owocowego). 

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 

Najpierw zaczyn - 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotowujemy farsz - ciepłe masło mieszamy z cynamonem, kardamonem i imbirem. 

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy niezbyt grubo. Smarujemy porcją masła z cynamonem, posypujemy łyżeczką cukru i układamy na niej namoczone bakalie. 

Ciasto składamy na pół, dociskamy i lekko wałkujemy. Kroimy na 3 części, ale nie do końca. Zaplatamy warkocz. Końce ciasta zawijamy pod spód.

Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym masłem. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty