Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 

Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie same lub posmarowane masłem albo dżemem.

Składniki: 

Porcja na 6 dużych bułek:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Mleko - 260ml
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło - 60g
  • Sól - szczypta
Farsz:
  • Masło miękkie - 50g
  • Cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 5 łyżeczek (używałam kokosowego)
  • Rodzynki - 100g
  • Daktyle - 100g
Dodatkowo:
  • Jajko do nasmarowania - 1szt

Daktyle kroimy i mieszamy z rodzynkami. Na godzinę przed pieczeniem warto je namoczyć - zalać przegotowaną wodą (ewentualnie wodą z dodatkiem soku owocowego). 

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 

Najpierw zaczyn - 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotowujemy farsz - ciepłe masło mieszamy z cynamonem, kardamonem i imbirem. 

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy niezbyt grubo. Smarujemy porcją masła z cynamonem, posypujemy łyżeczką cukru i układamy na niej namoczone bakalie. 

Ciasto składamy na pół, dociskamy i lekko wałkujemy. Kroimy na 3 części, ale nie do końca. Zaplatamy warkocz. Końce ciasta zawijamy pod spód.

Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym masłem. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty