Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 

Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie same lub posmarowane masłem albo dżemem.

Składniki: 

Porcja na 6 dużych bułek:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Mleko - 260ml
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło - 60g
  • Sól - szczypta
Farsz:
  • Masło miękkie - 50g
  • Cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 5 łyżeczek (używałam kokosowego)
  • Rodzynki - 100g
  • Daktyle - 100g
Dodatkowo:
  • Jajko do nasmarowania - 1szt

Daktyle kroimy i mieszamy z rodzynkami. Na godzinę przed pieczeniem warto je namoczyć - zalać przegotowaną wodą (ewentualnie wodą z dodatkiem soku owocowego). 

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 

Najpierw zaczyn - 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotowujemy farsz - ciepłe masło mieszamy z cynamonem, kardamonem i imbirem. 

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy niezbyt grubo. Smarujemy porcją masła z cynamonem, posypujemy łyżeczką cukru i układamy na niej namoczone bakalie. 

Ciasto składamy na pół, dociskamy i lekko wałkujemy. Kroimy na 3 części, ale nie do końca. Zaplatamy warkocz. Końce ciasta zawijamy pod spód.

Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym masłem. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty