Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie same lub posmarowane masłem albo dżemem.
- Mąka pszenna - 600g
- Mleko - 260ml
- Drożdże - 20g
- Jajko - 1szt
- Cukier - 3 łyżki
- Masło - 60g
- Sól - szczypta
- Masło miękkie - 50g
- Cynamon mielony - 1 łyżeczka
- Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
- Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 5 łyżeczek (używałam kokosowego)
- Rodzynki - 100g
- Daktyle - 100g
- Jajko do nasmarowania - 1szt
Daktyle kroimy i mieszamy z rodzynkami. Na godzinę przed pieczeniem warto je namoczyć - zalać przegotowaną wodą (ewentualnie wodą z dodatkiem soku owocowego).
Przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Najpierw zaczyn - 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Przygotowujemy farsz - ciepłe masło mieszamy z cynamonem, kardamonem i imbirem.
Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy niezbyt grubo. Smarujemy porcją masła z cynamonem, posypujemy łyżeczką cukru i układamy na niej namoczone bakalie.
Ciasto składamy na pół, dociskamy i lekko wałkujemy. Kroimy na 3 części, ale nie do końca. Zaplatamy warkocz. Końce ciasta zawijamy pod spód.
Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym masłem.Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz