Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 

Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie same lub posmarowane masłem albo dżemem.

Składniki: 

Porcja na 6 dużych bułek:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Mleko - 260ml
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło - 60g
  • Sól - szczypta
Farsz:
  • Masło miękkie - 50g
  • Cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 5 łyżeczek (używałam kokosowego)
  • Rodzynki - 100g
  • Daktyle - 100g
Dodatkowo:
  • Jajko do nasmarowania - 1szt

Daktyle kroimy i mieszamy z rodzynkami. Na godzinę przed pieczeniem warto je namoczyć - zalać przegotowaną wodą (ewentualnie wodą z dodatkiem soku owocowego). 

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 

Najpierw zaczyn - 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotowujemy farsz - ciepłe masło mieszamy z cynamonem, kardamonem i imbirem. 

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy niezbyt grubo. Smarujemy porcją masła z cynamonem, posypujemy łyżeczką cukru i układamy na niej namoczone bakalie. 

Ciasto składamy na pół, dociskamy i lekko wałkujemy. Kroimy na 3 części, ale nie do końca. Zaplatamy warkocz. Końce ciasta zawijamy pod spód.

Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym masłem. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.

Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty