Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka idealna na śniadanie lub lunch do pracy. Makaron z serem feta, pomidorami i słodką suszoną żurawiną. Charakteru dodaje pikantna czarnuszka.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron kolanka - 100g (makaron musi być dobrej jakości, aby po gotowaniu pozostał sprężysty - polecam gorąco Nudle Śląskie - Makarony Rzemieślnicze)
  • Ser feta - 200g
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Suszone pomidory z oleju - 3szt
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rukola - 2 garście
  • Czarnuszka - 1 łyżka + do dekoracji
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ocet (np. jabłkowy) - 1 łyżeczka

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Warzywa kroimy - pomidory koktajlowe na połówki, oliwki w plasterki, suszone pomidory w niedużą kostkę.
Składniki na sos mieszamy.
Do makaronu dodajemy pokrojone warzywa, rukolę, żurawinę, czarnuszkę i sos. Mieszamy.
Sałatkę dzielimy na 3 części. Na każdej układamy pokruszoną lub pokrojoną fetę i posypujemy czarnuszką. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty