Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka idealna na śniadanie lub lunch do pracy. Makaron z serem feta, pomidorami i słodką suszoną żurawiną. Charakteru dodaje pikantna czarnuszka.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron kolanka - 100g (makaron musi być dobrej jakości, aby po gotowaniu pozostał sprężysty - polecam gorąco Nudle Śląskie - Makarony Rzemieślnicze)
  • Ser feta - 200g
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Suszone pomidory z oleju - 3szt
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rukola - 2 garście
  • Czarnuszka - 1 łyżka + do dekoracji
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ocet (np. jabłkowy) - 1 łyżeczka

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Warzywa kroimy - pomidory koktajlowe na połówki, oliwki w plasterki, suszone pomidory w niedużą kostkę.
Składniki na sos mieszamy.
Do makaronu dodajemy pokrojone warzywa, rukolę, żurawinę, czarnuszkę i sos. Mieszamy.
Sałatkę dzielimy na 3 części. Na każdej układamy pokruszoną lub pokrojoną fetę i posypujemy czarnuszką. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty