Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka idealna na śniadanie lub lunch do pracy. Makaron z serem feta, pomidorami i słodką suszoną żurawiną. Charakteru dodaje pikantna czarnuszka.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron kolanka - 100g (makaron musi być dobrej jakości, aby po gotowaniu pozostał sprężysty - polecam gorąco Nudle Śląskie - Makarony Rzemieślnicze)
  • Ser feta - 200g
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Suszone pomidory z oleju - 3szt
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rukola - 2 garście
  • Czarnuszka - 1 łyżka + do dekoracji
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ocet (np. jabłkowy) - 1 łyżeczka

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Warzywa kroimy - pomidory koktajlowe na połówki, oliwki w plasterki, suszone pomidory w niedużą kostkę.
Składniki na sos mieszamy.
Do makaronu dodajemy pokrojone warzywa, rukolę, żurawinę, czarnuszkę i sos. Mieszamy.
Sałatkę dzielimy na 3 części. Na każdej układamy pokruszoną lub pokrojoną fetę i posypujemy czarnuszką. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty