Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tarta lotaryńska quiche lorraine
Tarta lotaryńska czyli klasyka kuchni francuskiej. Kruche ciasto z wybornym jajecznym nadzieniem. Pochodzi z Lotaryngii, gdzie przygotowuje się ją już do XVI wieku. Najbardziej tradycyjny kisz lotaryński przygotowuje się się farszem wykonanym z jajek, śmietany i wędzonego boczku. Dziś popularnym dodatkiem są też por czy szpinak. Zapraszam na moją wersję z cebulą i porem.
Składniki:
- Mąka pszenna - 250g
- Masło - 120g (zimne)
- Jajko - 1szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Boczek wędzony - 150g
- Cebula - 2szt
- Por - 1szt
- Jajka - 4szt
- Śmietana 18% - 200g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
- Ser żółty tarty - 150g
Ciasto.
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Boczek się wytopi - powinien być średnio wysmażony, chrupiący, ale nie twardy.
Do boczku dodajemy pokrojone cebule i pora. Smażymy, aż warzywa zmiękną, często mieszamy. Boczek z warzywami odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do masy jajecznej dodajemy ostudzony boczek z cebulą i porem.
Wracamy do ciasta.
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, podsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem. Dobrze obciążyć tartę - ułożyć na niej papier do pieczenia i wysypać fasolę, lub specjalne kamienie do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy tartę, zdejmujemy obciążenie. Na podpieczoną tartę wylewamy farsz i rozkładamy równomiernie. Całość posypujemy startym serem Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć opcję grilla, aby przypiec górę.
Tartę podajemy na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze się kroi i smakuje
wyśmienicie!
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuń