Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Szybka pizza na cieście francuskim

Szybka pizza na cieście francuskim

 Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne danie. Pizza na cieście francuskim z pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1szt

Sos:

  • Ulubiony sos pomidorowy - 200ml - ja korzystałam z domowego "ketchupu"
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Mozzarella - 1szt
  • Salami - 10 plastrów
  • Pomidory świeże i suszone, oliwki, ostre papryczki

Do zrobienia sosu użyłam domowego "Ketchupu" z tego przepisu, ale możecie wykorzystać np. passatę pomidorową.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy sos pomidorowy i smażymy na małym ogniu, bez przykrycia. Sos powinien się zredukować - ma być gęsty. Pod koniec dodajemy zioła prowansalskie.

Ciasto francuskie możemy robić w całości, lub podzielić na pół. Boki ciasta (niecały centymetr) zawijamy na górę i lekko dociskamy.
Środek smarujemy gęstym sosem. Wykładamy dodatki - salami, pomidory, oliwki, ostre papryczki i mozzarellę.

Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem 15 minut. Przed podaniem można posypać ziołami prowansalskimi.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty