Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Szybka pizza na cieście francuskim

Szybka pizza na cieście francuskim

 Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne danie. Pizza na cieście francuskim z pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1szt

Sos:

  • Ulubiony sos pomidorowy - 200ml - ja korzystałam z domowego "ketchupu"
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Mozzarella - 1szt
  • Salami - 10 plastrów
  • Pomidory świeże i suszone, oliwki, ostre papryczki

Do zrobienia sosu użyłam domowego "Ketchupu" z tego przepisu, ale możecie wykorzystać np. passatę pomidorową.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy sos pomidorowy i smażymy na małym ogniu, bez przykrycia. Sos powinien się zredukować - ma być gęsty. Pod koniec dodajemy zioła prowansalskie.

Ciasto francuskie możemy robić w całości, lub podzielić na pół. Boki ciasta (niecały centymetr) zawijamy na górę i lekko dociskamy.
Środek smarujemy gęstym sosem. Wykładamy dodatki - salami, pomidory, oliwki, ostre papryczki i mozzarellę.

Pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem 15 minut. Przed podaniem można posypać ziołami prowansalskimi.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty