Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

"Ketchup" idealny do sosów!


Kwaśno-korzenny przecier pomidorowy. W zeszycie mojej mamy opisany jako "ketchup", jest wspaniałą bazą do sosów. Od lat to obowiązkowy przetwór w moim domu!

Składniki:

  • Pomidory (najlepiej limy) - 3kg
  • Cebula - 250g
  • Cukier - 200g
  • Sól - 30g
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Goździki - 10szt
  • Pieprz czarny w ziarnach - 8 kulek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

Pomidory obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i razem gotujemy pod przykryciem.
Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi - goździkami, cynamonem i gałką. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem.
Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zmiksować blenderem . Ja pomijam ten krok, bo lubię kawałki warzyw w sosie.

Do pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy jest już gęsty wlewamy do słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować.

Taki ketchup można dodać do mięsa lub makaronu - świetnie podkręci smak sosu. Polecam również zrobić z niego sos do pizzy - na patelni przesmażyć na maśle drobno siekaną cebulę, dodać przecier i gotować do odparowania i zgęstnienia. Doprawiać ziołami prowansalskimi. Pycha!

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty