Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
"Ketchup" idealny do sosów!
Kwaśno-korzenny przecier pomidorowy. W zeszycie mojej mamy opisany jako "ketchup", jest wspaniałą bazą do sosów. Od lat to obowiązkowy przetwór w moim domu!
Składniki:
- Pomidory (najlepiej limy) - 3kg
- Cebula - 250g
- Cukier - 200g
- Sól - 30g
- Ocet - 3/4 szklanki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Goździki - 10szt
- Pieprz czarny w ziarnach - 8 kulek
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Pomidory obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i razem gotujemy pod przykryciem.
Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi - goździkami, cynamonem i gałką. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem.
Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zmiksować blenderem . Ja pomijam ten krok, bo lubię kawałki warzyw w sosie.
Do pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i
korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba
pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy jest już gęsty wlewamy do
słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować.
Taki ketchup można dodać do mięsa lub makaronu - świetnie podkręci smak
sosu. Polecam również zrobić z niego sos do pizzy - na patelni
przesmażyć na maśle drobno siekaną cebulę, dodać przecier i gotować do
odparowania i zgęstnienia. Doprawiać ziołami prowansalskimi. Pycha!
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz