Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

"Ketchup" idealny do sosów!


Kwaśno-korzenny przecier pomidorowy. W zeszycie mojej mamy opisany jako "ketchup", jest wspaniałą bazą do sosów. Od lat to obowiązkowy przetwór w moim domu!

Składniki:

  • Pomidory (najlepiej limy) - 3kg
  • Cebula - 250g
  • Cukier - 200g
  • Sól - 30g
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Goździki - 10szt
  • Pieprz czarny w ziarnach - 8 kulek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

Pomidory obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i razem gotujemy pod przykryciem.
Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi - goździkami, cynamonem i gałką. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem.
Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zmiksować blenderem . Ja pomijam ten krok, bo lubię kawałki warzyw w sosie.

Do pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy jest już gęsty wlewamy do słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować.

Taki ketchup można dodać do mięsa lub makaronu - świetnie podkręci smak sosu. Polecam również zrobić z niego sos do pizzy - na patelni przesmażyć na maśle drobno siekaną cebulę, dodać przecier i gotować do odparowania i zgęstnienia. Doprawiać ziołami prowansalskimi. Pycha!

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty