Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

"Ketchup" idealny do sosów!


Kwaśno-korzenny przecier pomidorowy. W zeszycie mojej mamy opisany jako "ketchup", jest wspaniałą bazą do sosów. Od lat to obowiązkowy przetwór w moim domu!

Składniki:

  • Pomidory (najlepiej limy) - 3kg
  • Cebula - 250g
  • Cukier - 200g
  • Sól - 30g
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Goździki - 10szt
  • Pieprz czarny w ziarnach - 8 kulek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

Pomidory obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i razem gotujemy pod przykryciem.
Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi - goździkami, cynamonem i gałką. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem.
Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zmiksować blenderem . Ja pomijam ten krok, bo lubię kawałki warzyw w sosie.

Do pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy jest już gęsty wlewamy do słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować.

Taki ketchup można dodać do mięsa lub makaronu - świetnie podkręci smak sosu. Polecam również zrobić z niego sos do pizzy - na patelni przesmażyć na maśle drobno siekaną cebulę, dodać przecier i gotować do odparowania i zgęstnienia. Doprawiać ziołami prowansalskimi. Pycha!

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty