Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne
Wyjątkowo kruche ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę.
Składniki na około 20szt:
- Masło w temperaturze pokojowej - 100g
- Masło orzechowe - 150g (u mnie masło orzechowo-sezamowe)
- Cukier - 120g
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Jajko - 1szt
- Mąka pszenna - 180g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Orzeszki arachidowe (ziemne) niesolone - 100g
Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko i dalej ucieramy.
Dodajemy masło orzechowe, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy,
aż uzyskamy gładką, jednorodną masę.
Odkładamy około 1/4 fistaszków, resztę dorzucamy do ciasta i mieszamy.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę i lekko rozpłaszczamy.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy
dość luźno, bo trochę urosną. W każde ciasto wciskamy po kilka
orzeszków.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny lekko się zarumienić. Studzimy na kratce.
Ciastka najlepsze są następnego dnia.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz