Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne

 

Wyjątkowo kruche ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę.

Składniki na około 20szt:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Masło orzechowe - 150g (u mnie masło orzechowo-sezamowe)
  • Cukier - 120g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 180g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Orzeszki arachidowe (ziemne) niesolone - 100g

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dodajemy masło orzechowe, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, jednorodną masę.
Odkładamy około 1/4 fistaszków, resztę dorzucamy do ciasta i mieszamy.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę i lekko rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy dość luźno, bo trochę urosną. W każde ciasto wciskamy po kilka orzeszków.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny lekko się zarumienić. Studzimy na kratce.
Ciastka najlepsze są następnego dnia.


 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty