Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne

 

Wyjątkowo kruche ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę.

Składniki na około 20szt:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Masło orzechowe - 150g (u mnie masło orzechowo-sezamowe)
  • Cukier - 120g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 180g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Orzeszki arachidowe (ziemne) niesolone - 100g

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dodajemy masło orzechowe, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, jednorodną masę.
Odkładamy około 1/4 fistaszków, resztę dorzucamy do ciasta i mieszamy.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę i lekko rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy dość luźno, bo trochę urosną. W każde ciasto wciskamy po kilka orzeszków.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny lekko się zarumienić. Studzimy na kratce.
Ciastka najlepsze są następnego dnia.


 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty