Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Chrupiące kapuśniaczki


Słone wypieki idealne do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Przepis na 8 sporych kapuśniaczków.

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g (+do wałkowania)
  • Jajko - 2szt + 1 do posmarowania
  • Mleko - 120ml
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
Farsz:
  • Kapusta kiszona - 250g
  • Pieczarki - 250g
  • Cebula - 1 duża
  • Olek - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, papryka słodka, papryka wędzona ostra

Farsz:
Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Doprawiamy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Studzimy.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto dokładnie zagniatamy. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Zostawiamy, aby odpoczęło 5-10 minut.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (na 2-3mm), podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Na każdym kawałku układamy łyżkę kapusty. Kwadrat ciasta składamy na pół po skosie, tworząc trójkąt. Boki zgniatamy widelcem.
Takie pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie, można posypać kapuśniaczki kminkiem lub innymi ziarenkami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty