Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Chrupiące kapuśniaczki
Słone wypieki idealne do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Przepis na 8 sporych kapuśniaczków.
- Mąka pszenna - 500g (+do wałkowania)
- Jajko - 2szt + 1 do posmarowania
- Mleko - 120ml
- Masło - 2 łyżki
- Sól - szczypta
- Kapusta kiszona - 250g
- Pieczarki - 250g
- Cebula - 1 duża
- Olek - 2 łyżki
- Przyprawy:
- Pieprz, papryka słodka, papryka wędzona ostra
Farsz:
Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki
pokrojone w kostkę. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną.
Doprawiamy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Dusimy pod przykryciem
około 15-20 minut. Studzimy.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy z
pozostałymi składnikami. Ciasto dokładnie zagniatamy. W razie potrzeby
można dodać trochę mąki. Zostawiamy, aby odpoczęło 5-10 minut.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (na 2-3mm), podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Na
każdym kawałku układamy łyżkę kapusty. Kwadrat ciasta składamy na pół po
skosie, tworząc trójkąt. Boki zgniatamy widelcem.
Takie pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie, można posypać kapuśniaczki
kminkiem lub innymi ziarenkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz