Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pizzerinki z figą


Pszenno-orkiszowe mini pizze ze smakowitymi dodatkami - szynką, oliwkami i figami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki na 2 duże lub 4 małe pizzerinki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka orkiszowa - 170g
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 25g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Kasza manna - do obsypania
Sos pomidorowy:
  • Passata pomidorowa* - 200ml
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pieprz, zioła prowansalskie
Dodatki:
  • Szynka - 6 plasterków
  • Figa - 1szt
  • Oliwki - 20szt
  • Jalapeno marynowane - kilka plasterków
  • Pieczarki - 2szt
  • Ser żółty tarty - 30 - 40g

* do wykonania sosu używałam mojego domowego "ketchupu" z tego przepisu.
Można wykorzystać passatę pomidorową, ale warto ją doprawić.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąkami, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Sos:
Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy "ketchup" lub passatę i smażymy, aż zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę. Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.

Dodatki:
Pieczarki, oliwki i figę kroimy w plasterki, szynkę w paseczki.

Mini pizze smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy serem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty