Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pizzerinki z figą


Pszenno-orkiszowe mini pizze ze smakowitymi dodatkami - szynką, oliwkami i figami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki na 2 duże lub 4 małe pizzerinki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka orkiszowa - 170g
  • Drożdże - 15g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 25g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Kasza manna - do obsypania
Sos pomidorowy:
  • Passata pomidorowa* - 200ml
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pieprz, zioła prowansalskie
Dodatki:
  • Szynka - 6 plasterków
  • Figa - 1szt
  • Oliwki - 20szt
  • Jalapeno marynowane - kilka plasterków
  • Pieczarki - 2szt
  • Ser żółty tarty - 30 - 40g

* do wykonania sosu używałam mojego domowego "ketchupu" z tego przepisu.
Można wykorzystać passatę pomidorową, ale warto ją doprawić.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąkami, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Sos:
Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy "ketchup" lub passatę i smażymy, aż zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę. Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.

Dodatki:
Pieczarki, oliwki i figę kroimy w plasterki, szynkę w paseczki.

Mini pizze smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy serem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty