Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pizzerinki z figą
Pszenno-orkiszowe mini pizze ze smakowitymi dodatkami - szynką, oliwkami i figami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Składniki na 2 duże lub 4 małe pizzerinki:
- Mąka pszenna - 200g
- Mąka orkiszowa - 170g
- Drożdże - 15g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Masło - 25g
- Mleko - 100ml
- Jajko - 1szt
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Kasza manna - do obsypania
- Passata pomidorowa* - 200ml
- Cebula - 1szt
- Olej - 1 łyżeczka
- Pieprz, zioła prowansalskie
- Szynka - 6 plasterków
- Figa - 1szt
- Oliwki - 20szt
- Jalapeno marynowane - kilka plasterków
- Pieczarki - 2szt
- Ser żółty tarty - 30 - 40g
* do wykonania sosu używałam mojego domowego "ketchupu" z tego przepisu.
Można wykorzystać passatę pomidorową, ale warto ją doprawić.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi
całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po
tym czasie łączymy z mąkami, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż
będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do
wyrośnięcia.
Sos:
Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż będzie
szklista. Dodajemy "ketchup" lub passatę i smażymy, aż zgęstnieje. Na
końcu doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę.
Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą
manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Dodatki:
Pieczarki, oliwki i figę kroimy w plasterki, szynkę w paseczki.
Mini pizze smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy serem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz