Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami


Rewelacyjne ciasto z gruszkami i powidłami śliwkowymi. Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne.

Składniki (na blaszkę 22x22cm):

  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • Jajka - 4szt
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Olej - 2 łyżki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Gruszki - 6szt (ilość zależy od wielkości gruszek - mają przykryć całą blachę)
  • Powidła śliwkowe - 12 łyżeczek
  • Cukier puder do posypania

 

Jajka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Cały czas miksując dodajemy porcjami serek Mascarpone i olej, następnie mąki i proszek do pieczenia.


Ciasto wykładamy do blaszki (ja używałam 22x22cm). 


Na górze układamy wydrążone połówki gruszek (wcześniej obranych). W miejsce wyciętych gniazd nasiennych wkładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. 


Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty