Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami


Rewelacyjne ciasto z gruszkami i powidłami śliwkowymi. Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne.

Składniki (na blaszkę 22x22cm):

  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • Jajka - 4szt
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Olej - 2 łyżki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Gruszki - 6szt (ilość zależy od wielkości gruszek - mają przykryć całą blachę)
  • Powidła śliwkowe - 12 łyżeczek
  • Cukier puder do posypania

 

Jajka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Cały czas miksując dodajemy porcjami serek Mascarpone i olej, następnie mąki i proszek do pieczenia.


Ciasto wykładamy do blaszki (ja używałam 22x22cm). 


Na górze układamy wydrążone połówki gruszek (wcześniej obranych). W miejsce wyciętych gniazd nasiennych wkładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. 


Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty