Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami


Rewelacyjne ciasto z gruszkami i powidłami śliwkowymi. Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne.

Składniki (na blaszkę 22x22cm):

  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • Jajka - 4szt
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Olej - 2 łyżki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Gruszki - 6szt (ilość zależy od wielkości gruszek - mają przykryć całą blachę)
  • Powidła śliwkowe - 12 łyżeczek
  • Cukier puder do posypania

 

Jajka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Cały czas miksując dodajemy porcjami serek Mascarpone i olej, następnie mąki i proszek do pieczenia.


Ciasto wykładamy do blaszki (ja używałam 22x22cm). 


Na górze układamy wydrążone połówki gruszek (wcześniej obranych). W miejsce wyciętych gniazd nasiennych wkładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. 


Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty