Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z mascarpone, malinami i kokosem


Delikatne, maślano-śmietankowe w smaku ciasto z dodatkiem kwaskowych malin i kokosu. Idealne do kawy!

Składniki na keksówkę 22x8cm:

  • Mąka pszenna - 180g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Masło - 150g
  • Ser Mascarpone - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Maliny - 150g
  • Kokos - 50g + do posypania ciasta

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, potem mascarpone, mąki z proszkiem i kokos. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu dodajemy maliny i mieszamy delikatnie, aby jak najmniej uszkodzić owoce. Wylewamy do natłuszczonej formy keksowej (u mnie 22x8 cm). Górę ciasta posypujemy kokosem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy.


Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty