Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem
Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.
Składniki (na blachę 25x35cm):
- Jajka - 6szt
- Cukier - 160g
- Mąka pszenna - 140g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Do nasączenia:
- Woda - 1/2 szklanki
- Kawa mielona - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Mleko - 350ml
- Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Masło w temperaturze pokojowej - 100g
- Ser Mascarpone - 250g
- Kawa mielona - 2 łyżeczki + 50 ml wody
- Wiśnie drylowane - 250g
- Zalewa z wiśni drylowanych - 1 szklanka
- Wiśnie ze spirytusu (opcjonalnie) - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Herbatniki - 300g
- Kajmak - 300g
- Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
- Mleko - 3 łyżki
- Cukier puder - 130g
- Prażone ziarna kakao
Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy
żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek
do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.
Krem kawowy:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml
mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą
tak, aby dotykała budyniu).
Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić.
Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli
zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować
blenderem.
Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników.
Masa wiśniowa:
Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy
mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się
gęsta.
Składamy ciasto:
Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę
herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej
smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową
(warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do
rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu.
Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z
kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier
puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru.
Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto
wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po
dwóch dniach.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
super ciasto
OdpowiedzUsuńDzięki! Było pyszne ;)
Usuń