Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem


Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.

Składniki (na blachę 25x35cm):

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 160g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Kawa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
Krem kawowy z mascarpone:
  • Mleko - 350ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Kawa mielona - 2 łyżeczki + 50 ml wody
Masa wiśniowa:
  • Wiśnie drylowane - 250g
  • Zalewa z wiśni drylowanych - 1 szklanka
  • Wiśnie ze spirytusu (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Dodatkowo:
  • Herbatniki - 300g
  • Kajmak - 300g
Lukier kawowy:
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Cukier puder - 130g
Do posypania:
  • Prażone ziarna kakao

 

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem kawowy:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu).
Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić.

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować blenderem.
Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników.

Masa wiśniowa:
Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta.

Składamy ciasto:
Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową (warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu.

Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru.

Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po dwóch dniach.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty