Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem


Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.

Składniki (na blachę 25x35cm):

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 160g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Kawa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
Krem kawowy z mascarpone:
  • Mleko - 350ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Kawa mielona - 2 łyżeczki + 50 ml wody
Masa wiśniowa:
  • Wiśnie drylowane - 250g
  • Zalewa z wiśni drylowanych - 1 szklanka
  • Wiśnie ze spirytusu (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Dodatkowo:
  • Herbatniki - 300g
  • Kajmak - 300g
Lukier kawowy:
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Cukier puder - 130g
Do posypania:
  • Prażone ziarna kakao

 

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem kawowy:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu).
Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić.

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować blenderem.
Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników.

Masa wiśniowa:
Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta.

Składamy ciasto:
Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową (warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu.

Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru.

Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po dwóch dniach.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty