Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem


Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.

Składniki (na blachę 25x35cm):

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 160g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Kawa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
Krem kawowy z mascarpone:
  • Mleko - 350ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Kawa mielona - 2 łyżeczki + 50 ml wody
Masa wiśniowa:
  • Wiśnie drylowane - 250g
  • Zalewa z wiśni drylowanych - 1 szklanka
  • Wiśnie ze spirytusu (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Dodatkowo:
  • Herbatniki - 300g
  • Kajmak - 300g
Lukier kawowy:
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Cukier puder - 130g
Do posypania:
  • Prażone ziarna kakao

 

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem kawowy:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu).
Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić.

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować blenderem.
Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników.

Masa wiśniowa:
Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta.

Składamy ciasto:
Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową (warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu.

Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru.

Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po dwóch dniach.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty