Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Domowy gyros wołowy

Gyros z frytkami, surówką i lekko pikantnym sosem. Domowy fast food w najlepszym wydaniu!

Składniki na 4 duże porcje:

Gyros:
  • Udziec wołowy bez kości - 800g
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawa gyros - 3 łyżki
Surówka:
  • Kapusta biała - 1/4 średniej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 średniej główki
  • Marchew - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku
Frytki:
  • Ziemniaki - 12 niedużych
  • Olej (u mnie 2 łyżki, bo robię we frytkownicy niskotłuszczowej)
  • Sól
Sos:
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Majonez - 3 łyżki
  • Sos Sriracha - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Suszony majeranek i rozmaryn - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki

Mięso kroimy bardzo cienko. Najlepiej zrobić to, gdy jest lekko zamrożone. Ostrym nożem ścinamy cienkie paski. Mięso mieszamy z olejem i przyprawą. Odstawiamy do marynowania na kilka godzin. Wyciągamy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzeniem.
Mięso smażymy na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powinno lekko się przypiec - wtedy wołowina ma najlepszy smak!

Surówka:
Kapusty siekamy, marchew ścinamy na tarce. Dodajemy kukurydzę, olej, ocet, sól, cukier. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy mocno pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.

Frytki:
Ziemniaki kroimy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy. Przed poddaniem solimy.

Sos:
Składniki na sos mieszamy.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty