Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Domowy gyros wołowy
Gyros z frytkami, surówką i lekko pikantnym sosem. Domowy fast food w najlepszym wydaniu!
Składniki na 4 duże porcje:
- Udziec wołowy bez kości - 800g
- Olej - 2 łyżki
- Przyprawa gyros - 3 łyżki
- Kapusta biała - 1/4 średniej główki
- Kapusta czerwona - 1/4 średniej główki
- Marchew - 2szt
- Kukurydza konserwowa - 100g
- Olej - 1 łyżka
- Ocet - 1 łyżka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - do smaku
- Ziemniaki - 12 niedużych
- Olej (u mnie 2 łyżki, bo robię we frytkownicy niskotłuszczowej)
- Sól
- Jogurt naturalny - 200g
- Majonez - 3 łyżki
- Sos Sriracha - 2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Suszony majeranek i rozmaryn - 1 łyżeczka
- Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
Mięso kroimy bardzo cienko. Najlepiej zrobić to, gdy jest lekko
zamrożone. Ostrym nożem ścinamy cienkie paski. Mięso mieszamy z olejem i
przyprawą. Odstawiamy do marynowania na kilka godzin. Wyciągamy z
lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzeniem.
Mięso smażymy na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powinno lekko się przypiec - wtedy wołowina ma najlepszy smak!
Surówka:
Kapusty siekamy, marchew ścinamy na tarce. Dodajemy kukurydzę, olej,
ocet, sól, cukier. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy mocno pieprzem.
Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.
Frytki:
Ziemniaki kroimy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy. Przed poddaniem solimy.
Sos:
Składniki na sos mieszamy.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
taki gyros to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń