Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Domowy gyros wołowy

Gyros z frytkami, surówką i lekko pikantnym sosem. Domowy fast food w najlepszym wydaniu!

Składniki na 4 duże porcje:

Gyros:
  • Udziec wołowy bez kości - 800g
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawa gyros - 3 łyżki
Surówka:
  • Kapusta biała - 1/4 średniej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 średniej główki
  • Marchew - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku
Frytki:
  • Ziemniaki - 12 niedużych
  • Olej (u mnie 2 łyżki, bo robię we frytkownicy niskotłuszczowej)
  • Sól
Sos:
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Majonez - 3 łyżki
  • Sos Sriracha - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Suszony majeranek i rozmaryn - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki

Mięso kroimy bardzo cienko. Najlepiej zrobić to, gdy jest lekko zamrożone. Ostrym nożem ścinamy cienkie paski. Mięso mieszamy z olejem i przyprawą. Odstawiamy do marynowania na kilka godzin. Wyciągamy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzeniem.
Mięso smażymy na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powinno lekko się przypiec - wtedy wołowina ma najlepszy smak!

Surówka:
Kapusty siekamy, marchew ścinamy na tarce. Dodajemy kukurydzę, olej, ocet, sól, cukier. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy mocno pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.

Frytki:
Ziemniaki kroimy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy. Przed poddaniem solimy.

Sos:
Składniki na sos mieszamy.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty