Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Domowy gyros wołowy

Gyros z frytkami, surówką i lekko pikantnym sosem. Domowy fast food w najlepszym wydaniu!

Składniki na 4 duże porcje:

Gyros:
  • Udziec wołowy bez kości - 800g
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawa gyros - 3 łyżki
Surówka:
  • Kapusta biała - 1/4 średniej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 średniej główki
  • Marchew - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku
Frytki:
  • Ziemniaki - 12 niedużych
  • Olej (u mnie 2 łyżki, bo robię we frytkownicy niskotłuszczowej)
  • Sól
Sos:
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Majonez - 3 łyżki
  • Sos Sriracha - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Suszony majeranek i rozmaryn - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki

Mięso kroimy bardzo cienko. Najlepiej zrobić to, gdy jest lekko zamrożone. Ostrym nożem ścinamy cienkie paski. Mięso mieszamy z olejem i przyprawą. Odstawiamy do marynowania na kilka godzin. Wyciągamy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzeniem.
Mięso smażymy na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powinno lekko się przypiec - wtedy wołowina ma najlepszy smak!

Surówka:
Kapusty siekamy, marchew ścinamy na tarce. Dodajemy kukurydzę, olej, ocet, sól, cukier. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy mocno pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.

Frytki:
Ziemniaki kroimy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy. Przed poddaniem solimy.

Sos:
Składniki na sos mieszamy.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty