Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupa krem z pieczonego czosnku
Wyjątkowo aromatyczna, kremowa zupa czosnkowa. Dzięki użyciu pieczonego czosnku jest delikatniejsza od wersji z czosnkiem smażonym. Podana z chrupiącymi grzankami zachwyca smakiem.
Składniki:
- Czosnek - 2 główki
- Olej - 2 łyżki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cebula - 1szt
- Ziemniak - 1szt (średni)
- Olej - 1 łyżka
- Bulion - 1 litr
- Sól, pieprz, papryka słodka, suszony tymianek
- Serek topiony bez dodatków - 50g
- Papryka chilli suszona grys - do posypania
- Chleb - 4-6 kromek
- Olej - 1 łyżka
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
Główki czosnku pieczemy w całości, bez obierania. Obcinamy tylko
górną część, aby pokazały się ząbki. Główki smarujemy olejem, posypujemy
solą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40
minut.
Po tym czasie wyciągamy. Kiedy lekko ostygną, wyciskamy płynne ząbki czosnku.
Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się
zarumieni. Dodajemy ziemniaka pokrojonego również w grubszą kostkę.
Smażymy razem jeszcze minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek,
pieprz, paprykę słodką. Gotujemy, aż ziemniak zupełnie nie zmięknie.
Zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tymianek.
Serek topiony zalewamy chochlą gorącej zupy i mieszamy, aż zupełnie się
rozpuści. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki:
Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z olejem i ziołami.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150
stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy grzanki są
chrupiące. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut.
Zupę podajemy z grzankami, posypaną płatkami papryki chilli.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz