Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z pieczonego czosnku


Wyjątkowo aromatyczna, kremowa zupa czosnkowa. Dzięki użyciu pieczonego czosnku jest delikatniejsza od wersji z czosnkiem smażonym. Podana z chrupiącymi grzankami zachwyca smakiem.

Składniki:

Zupa:
  • Czosnek - 2 główki
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cebula - 1szt
  • Ziemniak - 1szt (średni)
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion - 1 litr
  • Sól, pieprz, papryka słodka, suszony tymianek
  • Serek topiony bez dodatków - 50g
  • Papryka chilli suszona grys - do posypania
Ziołowe grzanki:
  • Chleb - 4-6 kromek
  • Olej - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki

Główki czosnku pieczemy w całości, bez obierania. Obcinamy tylko górną część, aby pokazały się ząbki. Główki smarujemy olejem, posypujemy solą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy. Kiedy lekko ostygną, wyciskamy płynne ząbki czosnku.
Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ziemniaka pokrojonego również w grubszą kostkę. Smażymy razem jeszcze minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę słodką. Gotujemy, aż ziemniak zupełnie nie zmięknie.
Zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tymianek.
Serek topiony zalewamy chochlą gorącej zupy i mieszamy, aż zupełnie się rozpuści. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Grzanki:
Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z olejem i ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy grzanki są chrupiące. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut.

Zupę podajemy z grzankami, posypaną płatkami papryki chilli.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty