Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Pikantna zupa z kaczką i bambusem


Zupa w azjatyckim stylu, idealna na jesienne chłody - gęsta, pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki:

Bulion:

  • Udko z kaczki - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Suszony czosnek - 4 ząbki
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir suszone - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Imbir korzeń - kawałek około 2cm
  • Woda - 2l

 Dodatki:

  • Pędy bambusa - 225g (u mnie słupki)
  • Grzyby mun - 2szt
  • Jasny sos sojowy - 2 łyżki
  • Papryka chilli suszona grys - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Makaron sojowy - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (+ 1/2 szklanki wody)
  • Czarny sezam do posypania

Bulion:
Wszystkie składniki bulionu gotujemy. W szybkowarze gotowałam 30 minut od złapania ciśnienia. W normalnym garnku gotujemy co najmniej 60 minut. Bulion odcedzamy. Warzywa nie będą nam już potrzebne. W razie potrzeby z góry bulionu możemy zebrać nadmiar tłuszczu.
Mięso obieramy od kości i kroimy na kawałeczki (bez skóry).

Dodatki:
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Pędy bambusa odcedzamy.
Do bulionu dodajemy kaczkę, grzyby i pędy bambusa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą i chilli. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Zupę podajemy z makaronem i posypujemy czarnym sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty