Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Pikantna zupa z kaczką i bambusem


Zupa w azjatyckim stylu, idealna na jesienne chłody - gęsta, pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki:

Bulion:

  • Udko z kaczki - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Suszony czosnek - 4 ząbki
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir suszone - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Imbir korzeń - kawałek około 2cm
  • Woda - 2l

 Dodatki:

  • Pędy bambusa - 225g (u mnie słupki)
  • Grzyby mun - 2szt
  • Jasny sos sojowy - 2 łyżki
  • Papryka chilli suszona grys - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Makaron sojowy - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (+ 1/2 szklanki wody)
  • Czarny sezam do posypania

Bulion:
Wszystkie składniki bulionu gotujemy. W szybkowarze gotowałam 30 minut od złapania ciśnienia. W normalnym garnku gotujemy co najmniej 60 minut. Bulion odcedzamy. Warzywa nie będą nam już potrzebne. W razie potrzeby z góry bulionu możemy zebrać nadmiar tłuszczu.
Mięso obieramy od kości i kroimy na kawałeczki (bez skóry).

Dodatki:
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Pędy bambusa odcedzamy.
Do bulionu dodajemy kaczkę, grzyby i pędy bambusa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą i chilli. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Zupę podajemy z makaronem i posypujemy czarnym sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty