Polecane
Pikantna zupa z kaczką i bambusem
Zupa w azjatyckim stylu, idealna na jesienne chłody - gęsta, pikantna i bardzo rozgrzewająca.
Składniki:
Bulion:
- Udko z kaczki - 2szt
- Marchew - 1szt
- Suszony czosnek - 4 ząbki
- Suszona cebula - 1 łyżka
- Liście limonki kaffir suszone - 6szt
- Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
- Imbir korzeń - kawałek około 2cm
- Woda - 2l
Dodatki:
- Pędy bambusa - 225g (u mnie słupki)
- Grzyby mun - 2szt
- Jasny sos sojowy - 2 łyżki
- Papryka chilli suszona grys - 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Makaron sojowy - 200g
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (+ 1/2 szklanki wody)
- Czarny sezam do posypania
Bulion:
Wszystkie składniki bulionu gotujemy. W szybkowarze gotowałam 30 minut
od złapania ciśnienia. W normalnym garnku gotujemy co najmniej 60
minut. Bulion odcedzamy. Warzywa nie będą nam już potrzebne. W razie
potrzeby z góry bulionu możemy zebrać nadmiar tłuszczu.
Mięso obieramy od kości i kroimy na kawałeczki (bez skóry).
Dodatki:
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15
minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Pędy bambusa odcedzamy.
Do bulionu dodajemy kaczkę, grzyby i pędy bambusa. Doprawiamy sosem
sojowym, pieprzem, solą i chilli. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.
Zupę podajemy z makaronem i posypujemy czarnym sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wygląda ciekawie!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń