Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pikantna zupa z kaczką i bambusem


Zupa w azjatyckim stylu, idealna na jesienne chłody - gęsta, pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki:

Bulion:

  • Udko z kaczki - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Suszony czosnek - 4 ząbki
  • Suszona cebula - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir suszone - 6szt
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Imbir korzeń - kawałek około 2cm
  • Woda - 2l

 Dodatki:

  • Pędy bambusa - 225g (u mnie słupki)
  • Grzyby mun - 2szt
  • Jasny sos sojowy - 2 łyżki
  • Papryka chilli suszona grys - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Makaron sojowy - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (+ 1/2 szklanki wody)
  • Czarny sezam do posypania

Bulion:
Wszystkie składniki bulionu gotujemy. W szybkowarze gotowałam 30 minut od złapania ciśnienia. W normalnym garnku gotujemy co najmniej 60 minut. Bulion odcedzamy. Warzywa nie będą nam już potrzebne. W razie potrzeby z góry bulionu możemy zebrać nadmiar tłuszczu.
Mięso obieramy od kości i kroimy na kawałeczki (bez skóry).

Dodatki:
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Pędy bambusa odcedzamy.
Do bulionu dodajemy kaczkę, grzyby i pędy bambusa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą i chilli. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

Zupę podajemy z makaronem i posypujemy czarnym sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty