Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z figą i serem pleśniowym

Sałatka pełna kolorów i smaków - figa, gruszka, ser pleśniowy i warzywa. Do tego sos na bazie octu balsamicznego. Pysznie, zdrowo i pożywnie!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser pleśniowy - 1/2 krążka (60g)
  • Figa - 1szt
  • Gruszka - 1/2 szt
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Ostry sos (u mnie sriracha) - 1/2 łyżeczki

Olej, ocet, cukier i ostry sos mieszamy. 

Pomidory kroimy, mieszamy z rukolą i sosem. Dokładamy pokrojoną gruszkę, ser pleśniowy i figę. Sałatkę podajemy od razu.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty