Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z figą i serem pleśniowym

Sałatka pełna kolorów i smaków - figa, gruszka, ser pleśniowy i warzywa. Do tego sos na bazie octu balsamicznego. Pysznie, zdrowo i pożywnie!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser pleśniowy - 1/2 krążka (60g)
  • Figa - 1szt
  • Gruszka - 1/2 szt
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Ostry sos (u mnie sriracha) - 1/2 łyżeczki

Olej, ocet, cukier i ostry sos mieszamy. 

Pomidory kroimy, mieszamy z rukolą i sosem. Dokładamy pokrojoną gruszkę, ser pleśniowy i figę. Sałatkę podajemy od razu.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty