Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z figą i serem pleśniowym

Sałatka pełna kolorów i smaków - figa, gruszka, ser pleśniowy i warzywa. Do tego sos na bazie octu balsamicznego. Pysznie, zdrowo i pożywnie!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser pleśniowy - 1/2 krążka (60g)
  • Figa - 1szt
  • Gruszka - 1/2 szt
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Ostry sos (u mnie sriracha) - 1/2 łyżeczki

Olej, ocet, cukier i ostry sos mieszamy. 

Pomidory kroimy, mieszamy z rukolą i sosem. Dokładamy pokrojoną gruszkę, ser pleśniowy i figę. Sałatkę podajemy od razu.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty