Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z figą i serem pleśniowym

Sałatka pełna kolorów i smaków - figa, gruszka, ser pleśniowy i warzywa. Do tego sos na bazie octu balsamicznego. Pysznie, zdrowo i pożywnie!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser pleśniowy - 1/2 krążka (60g)
  • Figa - 1szt
  • Gruszka - 1/2 szt
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Ostry sos (u mnie sriracha) - 1/2 łyżeczki

Olej, ocet, cukier i ostry sos mieszamy. 

Pomidory kroimy, mieszamy z rukolą i sosem. Dokładamy pokrojoną gruszkę, ser pleśniowy i figę. Sałatkę podajemy od razu.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty