Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kanapka z matiasem Hollandse Nieuwe / Holenderska kanapka ze śledziem

 

Tradycyjny holenderski street food - kanapka z matiasem. Nie jest to śledź a'la matias, ale młody śledź przed pierwszym tarłem. Jest zdecydowanie bardziej delikatny, wręcz maślany w smaku. Gdzie go kupić i jak przygotować? Zapraszam do przepisu.

  • Matias* - 4szt
  • Bułka - 4szt (w oryginalnym przepisie półsłodka)
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Ogórki konserwowe (lub sałatka szwedzka)
  • Cebula biała

* Najpierw o matiasie. Hollandse Nieuwe to tradycyjna holenderska potrawa - młode śledzie, dziewicze, czyli takie przed pierwszym tarłem. Są lekko marynowane, poddane specjalnej obróbce, spożywane na surowo. W Polsce można je kupić w dobrych sklepach rybnych lub większych sieciówkach, najczęściej w wersji mrożonej. Są zdecydowanie droższe niż zwykłe śledzie, ale polecam spróbować, są przepyszne!

Śledzie po rozmrożeniu dzielimy na połówki. Wyjmujemy ogon.
Bułki dzielimy na pół, każdą z nich smarujemy majonezem (nie jest potrzebna duża ilość, bo matiasy same w sobie są tłuste).
Na połówkach bułek układamy matiasy, plasterki ogórka i świeżą cebulę. 


Holenderska kanapka z mariasem gotowa!

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty