Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kanapka z matiasem Hollandse Nieuwe / Holenderska kanapka ze śledziem
Tradycyjny holenderski street food - kanapka z matiasem. Nie jest to śledź a'la matias, ale młody śledź przed pierwszym tarłem. Jest zdecydowanie bardziej delikatny, wręcz maślany w smaku. Gdzie go kupić i jak przygotować? Zapraszam do przepisu.
- Matias* - 4szt
- Bułka - 4szt (w oryginalnym przepisie półsłodka)
- Majonez - 4 łyżeczki
- Ogórki konserwowe (lub sałatka szwedzka)
- Cebula biała
* Najpierw o matiasie. Hollandse Nieuwe to tradycyjna
holenderska potrawa - młode śledzie, dziewicze, czyli takie przed
pierwszym tarłem. Są lekko marynowane, poddane specjalnej obróbce,
spożywane na surowo. W Polsce można je kupić w dobrych sklepach rybnych
lub większych sieciówkach, najczęściej w wersji mrożonej. Są
zdecydowanie droższe niż zwykłe śledzie, ale polecam spróbować, są
przepyszne!
Śledzie po rozmrożeniu dzielimy na połówki. Wyjmujemy ogon.
Bułki dzielimy na pół, każdą z nich smarujemy majonezem (nie jest potrzebna duża ilość, bo matiasy same w sobie są tłuste).
Na połówkach bułek układamy matiasy, plasterki ogórka i świeżą cebulę.
Holenderska kanapka z mariasem gotowa!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz