Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Figi pieczone z serem pleśniowym i migdałami


 

Pyszna i szybka w wykonaniu przystawka, którą zachwycicie gości i domowników - figi z aromatycznym serem i chrupiącymi migdałami.

Składniki:

  • Figi - 4szt
  • Ser pleśniowy - 60g
  • Migdały krojone - 1 łyżka
  • Olej - odrobina do posmarowania formy

Figi myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż (nie rozcinamy do końca). Ser pleśniowy kroimy w plasterki i wkładamy do środka fig. Figi umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy migdałami.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 12-13 minut.
Podajemy z pieczywem i ulubionym sosem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty