Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Figi pieczone z serem pleśniowym i migdałami


 

Pyszna i szybka w wykonaniu przystawka, którą zachwycicie gości i domowników - figi z aromatycznym serem i chrupiącymi migdałami.

Składniki:

  • Figi - 4szt
  • Ser pleśniowy - 60g
  • Migdały krojone - 1 łyżka
  • Olej - odrobina do posmarowania formy

Figi myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż (nie rozcinamy do końca). Ser pleśniowy kroimy w plasterki i wkładamy do środka fig. Figi umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy migdałami.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 12-13 minut.
Podajemy z pieczywem i ulubionym sosem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty