Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem


Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.

Składniki (na blachę 25x35cm):

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 160g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Kawa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
Krem kawowy z mascarpone:
  • Mleko - 350ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Kawa mielona - 2 łyżeczki + 50 ml wody
Masa wiśniowa:
  • Wiśnie drylowane - 250g
  • Zalewa z wiśni drylowanych - 1 szklanka
  • Wiśnie ze spirytusu (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Dodatkowo:
  • Herbatniki - 300g
  • Kajmak - 300g
Lukier kawowy:
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Cukier puder - 130g
Do posypania:
  • Prażone ziarna kakao

 

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem kawowy:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu).
Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić.

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować blenderem.
Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników.

Masa wiśniowa:
Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta.

Składamy ciasto:
Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową (warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu.

Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru.

Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po dwóch dniach.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty