Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami


Rewelacyjne ciasto z gruszkami i powidłami śliwkowymi. Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne.

Składniki (na blaszkę 22x22cm):

  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • Jajka - 4szt
  • Ser Mascarpone - 250g
  • Olej - 2 łyżki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Gruszki - 6szt (ilość zależy od wielkości gruszek - mają przykryć całą blachę)
  • Powidła śliwkowe - 12 łyżeczek
  • Cukier puder do posypania

 

Jajka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Cały czas miksując dodajemy porcjami serek Mascarpone i olej, następnie mąki i proszek do pieczenia.


Ciasto wykładamy do blaszki (ja używałam 22x22cm). 


Na górze układamy wydrążone połówki gruszek (wcześniej obranych). W miejsce wyciętych gniazd nasiennych wkładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. 


Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty