Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Koreańskie hot dogi


Parówka z serem w mega chrupiącej panierce to idealny patent na imprezową przekąskę. Sekretem wyjątkowej chrupkości jest ciasto i azjatycka bułka tarta.

Składniki:

  • Parówki - 6szt
  • Ser żółty, twardy - 12 podłużnych kawałków (mniej więcej szerokości parówek)
Ciasto:
  • Mąka - 300g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 180ml
Dodatkowo:
  • Panierka panko - ok 200g
  • Olej do smażenia

Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków

 

Parówki dzielimy na pół. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy po pół parówki i kawałek sera żółtego. 

Jeśli wolicie opcję bez sera, nabijcie na patyczki całe parówki.


 Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Powinno być dość gęste i klejące. Ciasto przelewamy do wysokiej szklanki, do 2/3 wysokości. Na duży talerz wysypujemy panko.
Parówki moczymy w cieście, nadmiar delikatnie strzepujemy. Od razu obtaczamy w panko i odstawiamy. Przygotowujemy od razu wszystkie dogi - ciasto bardzo dobrze się trzyma i nie zjeżdża z parówek.

Do wysokiego garnka nalewamy olej. Musi być go dużo, aby całe parówki z serem były zamoczone. Kiedy olej będzie bardzo mocno nagrzany wkładamy hot dogi tak, aby patyczek wystawał poza olej. Smażymy na rumiany kolor. Po wyciągnięciu odstawiamy na ręcznik papierowy.



 

Hot dogi podajemy gorące. Najlepiej smakują z ostrym sosem i świeżą surówką.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty