Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Koreańskie hot dogi


Parówka z serem w mega chrupiącej panierce to idealny patent na imprezową przekąskę. Sekretem wyjątkowej chrupkości jest ciasto i azjatycka bułka tarta.

Składniki:

  • Parówki - 6szt
  • Ser żółty, twardy - 12 podłużnych kawałków (mniej więcej szerokości parówek)
Ciasto:
  • Mąka - 300g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 180ml
Dodatkowo:
  • Panierka panko - ok 200g
  • Olej do smażenia

Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków

 

Parówki dzielimy na pół. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy po pół parówki i kawałek sera żółtego. 

Jeśli wolicie opcję bez sera, nabijcie na patyczki całe parówki.


 Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Powinno być dość gęste i klejące. Ciasto przelewamy do wysokiej szklanki, do 2/3 wysokości. Na duży talerz wysypujemy panko.
Parówki moczymy w cieście, nadmiar delikatnie strzepujemy. Od razu obtaczamy w panko i odstawiamy. Przygotowujemy od razu wszystkie dogi - ciasto bardzo dobrze się trzyma i nie zjeżdża z parówek.

Do wysokiego garnka nalewamy olej. Musi być go dużo, aby całe parówki z serem były zamoczone. Kiedy olej będzie bardzo mocno nagrzany wkładamy hot dogi tak, aby patyczek wystawał poza olej. Smażymy na rumiany kolor. Po wyciągnięciu odstawiamy na ręcznik papierowy.



 

Hot dogi podajemy gorące. Najlepiej smakują z ostrym sosem i świeżą surówką.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty