Polecane
Różana pascha z bakaliami
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocny deser w najlepszym wydaniu!
Składniki:
- Twaróg półtłusty (dobrej jakości) - 400g
- Żółtka - 3zt
- Cukier - 130g
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Śmietanka 30% - 100ml
- Masło w temperaturze pokojowej - 100g
- Migdały - 50g
- Rodzynki - 20g
- Skórka pomarańczowa - 20g
- Śliwki suszone - 20g
- Daktyle - 20g
- Żurawina - 20g
- Syrop różany - 3 łyżki
Z tej porcji otrzymacie niedużą paschą. Jeśli gościcie dużo rodziny, warto zrobić podwójną porcję.
Migdały zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach wrzątek odlewamy, a migdały
obieramy ze skórki. Dzięki sparzeniu gorącą wodą, skórka praktycznie
sama odchodzi. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdego migdała
kroiłam na 4 części.
Śliwki i daktyle kroimy. Mieszamy z żurawiną, rodzynkami i skórką
pomarańczową i całość zalewamy syropem różanym na co najmniej pół
godziny.
Żółtka ucieramy z cukrami na gładką, jasną masę. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy.
Miskę z żółtkami i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Podgrzewamy,
aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie podgrzewamy powyżej 60
stopni.
Ser mielimy 2 razy. Dodajemy masło, mieszamy. Powoli wlewamy masę
żółtkową, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy migdały i suszone owoce
razem z syropem różanym.
Miskę wykładamy gazą i wlewamy masę serową. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie na misce kładziemy talerz, obracamy i wyjmujemy paschę. Delikatnie zdejmujemy z niej gazę.
Paschę dekorujemy dowolnie - ja użyłam płatków migdałowych, żurawiny i pisaków cukrowych.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńMyślę, że jest bardzo kremowa i delikatna :-)
OdpowiedzUsuńByła pyszna! Polecam ten przepis
Usuń