Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Różana pascha z bakaliami

Różana pascha z bakaliami

Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocny deser w najlepszym wydaniu!

Składniki:

  • Twaróg półtłusty (dobrej jakości) - 400g
  • Żółtka - 3zt
  • Cukier - 130g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Migdały - 50g
  • Rodzynki - 20g
  • Skórka pomarańczowa - 20g
  • Śliwki suszone - 20g
  • Daktyle - 20g
  • Żurawina - 20g
  • Syrop różany - 3 łyżki

Z tej porcji otrzymacie niedużą paschą. Jeśli gościcie dużo rodziny, warto zrobić podwójną porcję.

Migdały zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach wrzątek odlewamy, a migdały obieramy ze skórki. Dzięki sparzeniu gorącą wodą, skórka praktycznie sama odchodzi. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdego migdała kroiłam na 4 części.
Śliwki i daktyle kroimy. Mieszamy z żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową i całość zalewamy syropem różanym na co najmniej pół godziny.

Żółtka ucieramy z cukrami na gładką, jasną masę. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy.
Miskę z żółtkami i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie podgrzewamy powyżej 60 stopni.

Ser mielimy 2 razy. Dodajemy masło, mieszamy. Powoli wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy migdały i suszone owoce razem z syropem różanym.

Miskę wykładamy gazą i wlewamy masę serową. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie na misce kładziemy talerz, obracamy i wyjmujemy paschę. Delikatnie zdejmujemy z niej gazę.
Paschę dekorujemy dowolnie - ja użyłam płatków migdałowych, żurawiny i pisaków cukrowych.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty