Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kapuśniak z golonką w szybkowarze
Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!
Składniki na 6 porcji:
- Golonka z kością - 1 nieduże
- Wędzone żeberko - 1 kawałek (lub inna wędzona do nadania aromatu)
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Grzyby suszone - 1 garść
- Ziele angielskie - 6szt
- Liść laurowy - 4szt
- Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Kapusta kiszona - 800g
- Ziemniaki - 6szt średnich
- Mąka - 2 łyżki
W szybkowarze przygotowujemy bulion. Do koszyczka wkładamy
golonkę, wędzonkę, warzywa, ziele, liście, pieprz, suszone grzyby.
Całość zalewamy i zamykamy szybkowar. Gotujemy 40 minut od momentu
złapania ciśnienia.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Szybkowar studzimy i otwieramy. Wyciągamy koszyk, a do buliony dodajemy
poszatkowaną kapustę kiszoną (i ewentualnie kminek, jeśli lubicie).
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
W tym czasie obieramy golonkę. Kawałki mięsa dodajemy do zupy. Ja
dodałam także marchew i ugotowane suszone grzyby. Teraz dodajemy również
ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy mąkę - podgrzewamy na niedużym ogniu, często
mieszając. Mąka powinna być złocista i mieć intensywny zapach. Mąkę
dodajemy do zupy i mieszamy.
Zupę podajemy z kawałkiem mięsa z golonki.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
bardzo lubię tą zupę
OdpowiedzUsuńU mnie zazwyczaj kapuśniak jest lżejszy, ale ten z golonką smakował wyśmienicie!
Usuń