Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tosty z szynką i ananasem na bogato

  Tosty z szynką, ananasem, oliwkami i mocno ziołowym sosem pomidorowym. Proste, ale pełne smaków danie. Składniki:     Chleb tostowy - 1szt (czyli ok. 20 kromek)     Szynka - 10 plasterków     Ser żółty - 10 plasterków     Ananas świeży - ok 1/4 pokrojona w plasterki     Oliwki - 30szt     Papryka peperoni w łagodnej zalewie - 10szt Sos pomidorowy:     Passata pomidorowa - 200ml     Cebula - 1szt mała     Olej - 1 łyżeczka     Zioła prowansalskie suszone - 1 pełna łyżeczka     Sól i pieprz do smaku Na początku przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Smażymy na niedużym ogniu, aż sos będzie gęsty. Odstawiamy do ostudzenia. Połowę chleba tostowego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, układamy szynkę, ananasa, oliwki, papryki i na górze ser. Przykrywamy pozostałym chlebem. Zapiekamy w tosterze, aż do mocnego zarumienienia. Podajemy od razu.    

Kapuśniak z golonką w szybkowarze

 Kapuśniak z golonką w szybkowarze


Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!

Składniki na 6 porcji:

  • Golonka z kością - 1 nieduże
  • Wędzone żeberko - 1 kawałek (lub inna wędzona do nadania aromatu)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Grzyby suszone - 1 garść
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kapusta kiszona - 800g
  • Ziemniaki - 6szt średnich
  • Mąka - 2 łyżki

W szybkowarze przygotowujemy bulion. Do koszyczka wkładamy golonkę, wędzonkę, warzywa, ziele, liście, pieprz, suszone grzyby. Całość zalewamy i zamykamy szybkowar. Gotujemy 40 minut od momentu złapania ciśnienia.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Szybkowar studzimy i otwieramy. Wyciągamy koszyk, a do buliony dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (i ewentualnie kminek, jeśli lubicie).
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
W tym czasie obieramy golonkę. Kawałki mięsa dodajemy do zupy. Ja dodałam także marchew i ugotowane suszone grzyby. Teraz dodajemy również ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy mąkę - podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Mąka powinna być złocista i mieć intensywny zapach. Mąkę dodajemy do zupy i mieszamy.

Zupę podajemy z kawałkiem mięsa z golonki.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj kapuśniak jest lżejszy, ale ten z golonką smakował wyśmienicie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty