Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - pieczeń z mięsa mielonego w chrupiącym cieście. Wygląda wspaniale, a przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • Mięso mielone - 400g (u mnie wieprzowe)
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Jajko ugotowane na twardo - 3szt
  • Ciasto francuskie - 1/2 opakowania
  • Żółtko do posmarowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni.
Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą, surowym jajkiem, bułką tartą, musztardą, solą, pieprzem i mieloną papryką.

Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki nacinamy pod skosem, jak na zdjęciu.
Na środku układamy 1/3 masy mięsnej i 3 jajka na twardo.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim 
 
Wykładamy pozostałą masę z mięsem i formujemy długiego klopsa.
 
 
Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Pasy z ciasta zakładamy na mięso. Końce ciasta zlepiamy.
Całość smarujemy żółtkiem.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Pieczeń kroimy w plastry i podajemy z surówką ze świeżych warzyw.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

 

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty