Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - pieczeń z mięsa mielonego w chrupiącym cieście. Wygląda wspaniale, a przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • Mięso mielone - 400g (u mnie wieprzowe)
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Jajko ugotowane na twardo - 3szt
  • Ciasto francuskie - 1/2 opakowania
  • Żółtko do posmarowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni.
Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą, surowym jajkiem, bułką tartą, musztardą, solą, pieprzem i mieloną papryką.

Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki nacinamy pod skosem, jak na zdjęciu.
Na środku układamy 1/3 masy mięsnej i 3 jajka na twardo.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim 
 
Wykładamy pozostałą masę z mięsem i formujemy długiego klopsa.
 
 
Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Pasy z ciasta zakładamy na mięso. Końce ciasta zlepiamy.
Całość smarujemy żółtkiem.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Pieczeń kroimy w plastry i podajemy z surówką ze świeżych warzyw.

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

 

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty