Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Pieczeń rzymska w cieście francuskim
Danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - pieczeń z mięsa mielonego w chrupiącym cieście. Wygląda wspaniale, a przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
- Mięso mielone - 400g (u mnie wieprzowe)
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 1 łyżka
- Cebula - 1szt
- Olej - 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- Jajko ugotowane na twardo - 3szt
- Ciasto francuskie - 1/2 opakowania
- Żółtko do posmarowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni.
Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą, surowym jajkiem, bułką tartą, musztardą, solą, pieprzem i mieloną papryką.
Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki nacinamy pod skosem, jak na zdjęciu.
Na środku układamy 1/3 masy mięsnej i 3 jajka na twardo.
Wykładamy pozostałą masę z mięsem i formujemy długiego klopsa.
Pasy z ciasta zakładamy na mięso. Końce ciasta zlepiamy.
Całość smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Pieczeń kroimy w plastry i podajemy z surówką ze świeżych warzyw.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje






lubię takie pieczenie
OdpowiedzUsuńJa również. A w cieście francuskim jest najlepsza ;)
Usuń