Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pyszna surówka z fenkułem

Pyszna surówka z fenkułem

Fenkuł, inaczej koper włoski lub słodki koper, to roślina z rodziny selerowatych. Ma lekko słodki, lekko korzenny smak. Można go dusić, grillować lub podawać na surowo. Ja polecam koper włoski w zdrowej, kolorowej surówce, idealnej do obiadu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Fenkuł - 1szt
  • Kapusta biała - kawałek (około 1/6 małej główki)
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt (ewentualnie jabłko)
  • Szczypiorek - 1 pęczek
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Papryka chilli grys - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Zioła - tymianek, oregano

Fenkuł myjemy i obieramy - odcinamy nać i dolną część bulwy, pozbywamy się zewnętrznych liści i głąba. Kroimy go w piórka.
Kapustę szatkujemy, papryki i gruszkę kroimy w paski. Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Surówka z fenkułem ma świetny, orzeźwiający smak. Będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty