Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pyszna surówka z fenkułem

Pyszna surówka z fenkułem

Fenkuł, inaczej koper włoski lub słodki koper, to roślina z rodziny selerowatych. Ma lekko słodki, lekko korzenny smak. Można go dusić, grillować lub podawać na surowo. Ja polecam koper włoski w zdrowej, kolorowej surówce, idealnej do obiadu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Fenkuł - 1szt
  • Kapusta biała - kawałek (około 1/6 małej główki)
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt (ewentualnie jabłko)
  • Szczypiorek - 1 pęczek
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Papryka chilli grys - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Zioła - tymianek, oregano

Fenkuł myjemy i obieramy - odcinamy nać i dolną część bulwy, pozbywamy się zewnętrznych liści i głąba. Kroimy go w piórka.
Kapustę szatkujemy, papryki i gruszkę kroimy w paski. Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Surówka z fenkułem ma świetny, orzeźwiający smak. Będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty