Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pyszna surówka z fenkułem

Pyszna surówka z fenkułem

Fenkuł, inaczej koper włoski lub słodki koper, to roślina z rodziny selerowatych. Ma lekko słodki, lekko korzenny smak. Można go dusić, grillować lub podawać na surowo. Ja polecam koper włoski w zdrowej, kolorowej surówce, idealnej do obiadu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Fenkuł - 1szt
  • Kapusta biała - kawałek (około 1/6 małej główki)
  • Papryka zielona - 1/2 szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt (ewentualnie jabłko)
  • Szczypiorek - 1 pęczek
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Papryka chilli grys - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Zioła - tymianek, oregano

Fenkuł myjemy i obieramy - odcinamy nać i dolną część bulwy, pozbywamy się zewnętrznych liści i głąba. Kroimy go w piórka.
Kapustę szatkujemy, papryki i gruszkę kroimy w paski. Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Surówka z fenkułem ma świetny, orzeźwiający smak. Będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty