Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakowo-pomidorową oraz beszamelem, zapieczone pod mozzarellą.
Składniki:
- Makaron lasagne - około 250g
- Mozzarella - 100g
- Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
- Szpinak mrożony - 2 opakowania (około 900g) najlepiej liście
- Czosnek - 3 ząbki
- Olej - 1 łyżeczka
- Suszone pomidory (nie z oleju) - 3 łyżki
- Sól, pieprz
- Mleko - 600ml
- Masło - 30g
- Mąka - 40g
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Tylko chwilę, aby za mocno się
nie zarumienił. Dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż
szpinak się rozmrozi. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojone
suszone pomidory, sól i pieprz. Smażymy, aż szpinak będzie gęsty i
wyparuje nadmiar wody.
Beszamel.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby
pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki
gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość
gęstą masę.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy olejem i planujemy jak
ułożyć makaron. Tu warto podliczyć, ile wyjdzie nam warstw makaronu, aby
dobrze podzielić szpinak i beszamel.
Do tej pory, gdy robiłam lasagne, makaron przed ułożeniem w naczyniu,
wkładałam na 2 minuty do wrzątku. Tym razem jednak, na opakowaniu
makaronu miałam informację, aby go nie podgotowywać, tylko od razu
zapiekać. Tak zrobiłam i wyszedł miękki, więc taką wersję polecam.
Do nasmarowanego naczynia wlewamy na spód trochę beszamelu. Na nim
układamy makaron, porcję szpinaku, beszamel, znów makaron, szpinak,
beszamel itd. Na samą górę wylewamy porcję beszamelu i posypujemy tartą
mozzarellą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut warto zdjąć pokrywkę, aby ser ładnie się zapiekł.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
ojj zjadłabym sobie
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńFantastyczna lazania, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dzięki!
UsuńDawno nie robiłam, pomyślę po świętach żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuń