Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy. Składniki: Sałata lodowa - 4 liście Pomidor - 2szt średnie Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka Gruszka - 1szt Granat - pestki z 1/2 owocu Ser feta - 100g Sos: Oliwa lub olej - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Suszony tymianek - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone. Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców. Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami

Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami

Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakowo-pomidorową oraz beszamelem, zapieczone pod mozzarellą.

Składniki:

  • Makaron lasagne - około 250g
  • Mozzarella - 100g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Masa szpinakowa:
  • Szpinak mrożony - 2 opakowania (około 900g) najlepiej liście
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
Beszamel:
  • Mleko - 600ml
  • Masło - 30g
  • Mąka - 40g
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Tylko chwilę, aby za mocno się nie zarumienił. Dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Smażymy, aż szpinak będzie gęsty i wyparuje nadmiar wody.

Beszamel.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość gęstą masę.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy olejem i planujemy jak ułożyć makaron. Tu warto podliczyć, ile wyjdzie nam warstw makaronu, aby dobrze podzielić szpinak i beszamel.
Do tej pory, gdy robiłam lasagne, makaron przed ułożeniem w naczyniu, wkładałam na 2 minuty do wrzątku. Tym razem jednak, na opakowaniu makaronu miałam informację, aby go nie podgotowywać, tylko od razu zapiekać. Tak zrobiłam i wyszedł miękki, więc taką wersję polecam.

Do nasmarowanego naczynia wlewamy na spód trochę beszamelu. Na nim układamy makaron, porcję szpinaku, beszamel, znów makaron, szpinak, beszamel itd. Na samą górę wylewamy porcję beszamelu i posypujemy tartą mozzarellą.

Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut warto zdjąć pokrywkę, aby ser ładnie się zapiekł.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty