Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami

Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami

Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakowo-pomidorową oraz beszamelem, zapieczone pod mozzarellą.

Składniki:

  • Makaron lasagne - około 250g
  • Mozzarella - 100g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Masa szpinakowa:
  • Szpinak mrożony - 2 opakowania (około 900g) najlepiej liście
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
Beszamel:
  • Mleko - 600ml
  • Masło - 30g
  • Mąka - 40g
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Tylko chwilę, aby za mocno się nie zarumienił. Dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Smażymy, aż szpinak będzie gęsty i wyparuje nadmiar wody.

Beszamel.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość gęstą masę.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy olejem i planujemy jak ułożyć makaron. Tu warto podliczyć, ile wyjdzie nam warstw makaronu, aby dobrze podzielić szpinak i beszamel.
Do tej pory, gdy robiłam lasagne, makaron przed ułożeniem w naczyniu, wkładałam na 2 minuty do wrzątku. Tym razem jednak, na opakowaniu makaronu miałam informację, aby go nie podgotowywać, tylko od razu zapiekać. Tak zrobiłam i wyszedł miękki, więc taką wersję polecam.

Do nasmarowanego naczynia wlewamy na spód trochę beszamelu. Na nim układamy makaron, porcję szpinaku, beszamel, znów makaron, szpinak, beszamel itd. Na samą górę wylewamy porcję beszamelu i posypujemy tartą mozzarellą.

Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut warto zdjąć pokrywkę, aby ser ładnie się zapiekł.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty